(VIDEO) SAHRANJEN AMFILOHIJE RADOVIĆ: Sveštenici spustili kovčeg u večno počivalište

Autor: Republika

Svet

01.11.2020

08:00 >> 13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemni ostaci blažanopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija sahranjeni su danas u 14 časova u kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Iako je bilo predloženo da se proglasi Dan žalosti u Crnoj Gori, to na državnom nivou nije usvojeno, već su pojedine opštine pojedinačno proglasile jednodnevni ili trodnevni dan žalosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U svojoj 82 godini Amfilohije je pokrenuonarod na litije, nezapamćeno dešavanje u Crnoj Gori, koje su rezultirale i velikom izlaznošću na izbore i promenu vlasti u CG, kada je i sam mitropolit glasao po prvi put u svom životu.

 

14.00 - Sveštenici nosili kovčeg oko hrama, a zatim i ga spustili na večno počivalište

RepublikaFoto: Tanjug

13.50 - Obraćanje vladike Joanikija

Episkog budimljansko-nikšićki Joanikije pozdravio je čelnike nove vlasti i mitropolite iz Ukrajine i Albanije.

- Taj plac će se pretvoriti u radost, jer je bio čovjek biblijski, čovjek istrajne duboke molitve - rekao je Joanikije. On je rekao da je mitropolit Amfilohije bio "čovjek Hristove golgote i Hristovog vaskrsenja" .

On je kazao da je mitropolit "ratovao rat" istinom, pravdom i ljubavlju, te da je njegova smrt zapečatila sve njegove dosadašnje pobede.

U molitvenom hodu kovčeg će kako je kazao Joanikije, biti odnesen do Amfilohijevog večnog počivališta.

RepublikaFoto: Tanjug

13.39 - Akademik Matija Bećković počeo govor

- Tužni sabore, ožalošćeni narode, mlada slobodna Crna Goro, nadao sam se da će mitropolit Amfilohije sahraniti mene. Bila je to velika čast za svakog koga je sahranjivao proteklih godina, ali nebo je odlučilo da ja danas sahranjujem njega - rekao je Bećković.

- Naš narod Isusa zove Risto - rekao je Bećković . On je rekao da velike ljude smrt samo uvećava i uveličava. - Danas počinje novi, vječni život Amfilohija Radovića. Da ga je Bog pozvao ranije, ne bi valjalo - rekao je Bećković.

Bećković je rekao da je mitropolit nosio izbledelu mantiju, a iznutra je bio "raskošno odeven". On je rekao da mitropolit nije bio čovek nego "svečovek":

- Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu - kazao je Bećković.

On je rekao da su ovakvu sahranu imali sam kraj Aleksandar i patrijarh Pavle.

Bećković je Amfilohija nazvao "Morački jasnovidac". 

RepublikaFoto: Tanjug

13.28 - Prisutnima se obratio Zdravko Krivokapić

- Današnji dan je dan svih litija u Crnj Gori koje predvodi Amfilohije - rekao je mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

Istakao je da mu je najradosniji susret sa Amfilohijem bio 30. avgusta uoči ponoći, te da će odzvanjati reči koje mu je rekao - "Blago meni".

On je rekao da je ovo veliki gubitak za sve.

- Oprosti nam ako smo te čime uvrijedili i ne prestaj se moliti za nas - rekao je Krivokapić.

RepublikaFoto: Tanjug

13.20 - Nakon obraćanja patrijarha Irineja, prisutnima ispred hrama počeo je obraćanje predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

- On je neko sa kim se moramo oprostiti, a sa kim se nije moguće rastati... Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je branio crkvu od dijela svog naroda - rekao je Bečić.

Bečić je reka da je Amfilohije bio oštar u izražaju, a blag u postupanju.

- Toliko uraditi a sve podariti, toliko sagraditi a sve pokloniti mogu samo veliki i besmrtni - poručio je Bečić.

On je podsetio na telegram beogradskog muftije koji je zahvalio Amfilohiju na odbrani Bajrakli-džamije u Beogradu.

- Počivaj u našoj Podgorici, u Crnoj Gori, najljepšoj zemlji na svijetu... Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru, našu majku i našu otadžbinu. Čuvaj je baš onako kako si se znao suprotstaviti kad su je pokušali omalovažiti. Živjelo pomirenje. Živjela Crna Gora - zaključio je Bečić. 

RepublikaFoto: Tanjug

13.05 - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej obratio se na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici.

On je pozdravio sve prisutne i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nije ni malo slučajno što je blaženopočivšeg Amfilohija njegova verna pastva i prijatelji ispraćaju na ovaj najvažniji put u ljudskom životu samo jedan dan od Svetog Petra Cetinjskog. Nije li ovo znak velike duhovne sličnosti dve važne ličnosti - upitao je on.

RepublikaFoto: Tanjug

Kazao je da je to velika uteha svima čija su srca ispunjena žalošću zbog ispraćaja mitropolita Amfilohija.

- Ako uporedimo vreme i prilike u kojima su delovali mitropoliti Sveti Petar Cetinjski i Amfilohije, obojica su se hrabro borili za opstanak pravoslavne vere. Mitropolit Amfilohije se pri ustoličenju susreo sa mnogim neslućenim problemima i krajnje teškim stanjem - kazao je Irinej.

Podsetio je da je tada većina hramova bila pretvorena u torove za stoku, bez monaštva i sveštenika.

- Bezbožnička ideologija likovala je u svojoj svemoći, duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Upornim trudom i naporom mitropolit Amfilohije je apostolsom revnošću krčio korov - rekao je Irinej.

On je za mitropolita Amfilohija rekao da je bio pokretač obnove, te da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.

12.25 - Stigao Matija Bećković

11.45 - Počelo opelo

Liturgija i dalje traje, a oko Sabornog hrama se okuplja i pristiže nepregledna kolona ljudi, koja će se u mimohodu oprostiti od mitropolita Amfilohija, kada bude završena liturgija.

RepublikaFoto: Tanjug

11.05 - Vučić i Dodik stigli u Hram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Član predsedništva BiH Milorad Dodik stigli su u Hram da odaju poštu Amfilohiju.

RepublikaFoto: TANJUG/ MITKO ARNAUDOV
Ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

10.00 - Vladika bački Irinej obraća se vernicima za vreme zaupokojene Liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

RepublikaFoto: Tanjug

-  Za seme koje pada na kraj puta sam Spasitelj kaže da se to odnosi ma one ljude koji slušaju reči Božije, a potom njih preuzima nečastivi. Ako posmatramo zemaljski život Amfilohija uverićemo se da seme Božije nije palo na kraj puta, već ga je on zadržao u svom srcu i učinio je sve da ono nikne i u srcima drugih ljudi - rekao je vladika Irinej.

9.00 - Svetu zaupokojenu liturgiju sa početkom u 9 časova služiće Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više episkopa naše i drugih Pomesnih Crkava, saopšteno je jutros iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Iz MCP je najavljeno da će tokom liturgije govoriti episkop bački Irinej, a nakon opela patrijarh SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Amfilohije će po svojoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog Hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Hram Hristovog vaskrsenja građen je 20 godina

Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u kojem će danas biti sahranjen arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, građen je 20 godina, a otvoren je u oktobru 2013.

Hram je svečano otvoren u okviru proslave 1.700 godina Milanskog edikta, kada se ta manifestacija preselila iz Niša u Podgoricu.

Tom događaju prisustvovali su patrajrh vašeljenski, moskovski, srpski i jerusalimski patrijarh.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Sailko

Hram je izgrađen upravo na inicijativu mitropolita Amfilohija i u tom trenutku je bila najveća verska investicija u Crnoj Gori i šire.

Nema preciznih podataka koliko je koštala njegova izgradnja, ali je iz Srpske pravoslavne crkve kasnije potvrđeno da je u gradnju uloženo više od šest miliona evra.

Država Crna Gora je, kako je rečeno, investirala pola miliona evra, što je razljutilo nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

"Ovaj hram je simbol vere vaše, vaše generacije i simbol pomoći i blagodeti Božije koja dolazi sa neba u najtežim momentima vaše istorije, reči su koje je tom prilikom izrekao patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

Činjenicom da će u kripti hrama Hristovog vaskrsenja počivati mitropolit crnogorsko-primorski, ovaj hram će svakako dobiti novu vrednost.

Amfilohije je preminuo u petak, 30. oktobra 2020. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading