(VIDEO) Cetinjski manastir PREPUN: Narod širom Srbije i Crne Gore dolazi da se pokloni senima mitropolita Amfilohija

Autor: novosti.rs, republika.rs

Svet

31.10.2020

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle celovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, gde je izložen kovčeg sa upokojenim mitropolitom Amfilohijem, od ranog jutra manastir je sve puniji.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama, kako je i želeo.

ZVONA NAJAVILA DOLAZAK VLADIKA, POČELA LITURGIJA

Snažan udar zvona sa drevnog Cetinjskog manastira, najavio je dolazak vladika koji će sasluživati u liturgiji koja upravo počinje. Arhijere je predvodio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije.

 

Бденије у Цетињском манастиру Posted by Manastir Dajbabe on Friday, October 30, 2020

 

On je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija. Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop rašsko-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven.

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

NAROD SE OD RANOG JUTRA KLANjA SENIMA MITROPOLITA

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu decu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi.

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega,  potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

U mimohodu je najvise mladih, kao što je i monaštvo koje bdije oko kovčega. Mahom su to monahinje iz obnovljenih manastira kojima je vraćen život, upravo zahvaljujući upokojenom Mitropolitu.

 

Заспао наш ВЛАДИКА у свјетлости ХРИСТОВОЈ, и моли се за нас пред ЖИВИМ БОГОМ. Posted by Manastir Dajbabe on Friday, October 30, 2020

Potresne su slike ožalošćenog monaštva kome je on bio podrška i  oslonac.

 

Dok ovo javljamo i ispred manastira je sve više ljudi. Zaupokokena liturgija poceće u 9. sati, a u 13 časova, Mitroplita Amfilohije, posle poslednjg boravka u manastiru koji je voleo, biće ispraćen u Podgoricu, gde će sutra u kripti Sabornog hrama biti i sahranjen, kako je i želeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading