Milo Đukanović udario na predsednika Srbije: Vučić stvara velikosrpski trougao, Beograd - Banja Luka - Podgorica!

Autor: vijesti.me, republika.rs

Svet

01.09.2020

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Newsmax Adria, priznao je poraz na izborima održanim u nedelju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Naime, Đukanović je govoreći o rezultatima parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka sa svojim dugogodišnjim partnerima prvi put nije osvojila većinu u crnogorskoj Skupštini, rekao da incidenti ne iznenađuju kao ni "necivilizacijski momenti" sa slavlja pobede tri do juče opozicione partije.

On je u intervjuu za "Newsmax Adria" rekao da su u Crnoj Gori kao i u regionu suprotstavljena dva pristupa – prozapadni kurs sa jedne i nazadni, nacionalistički, sa druge strane, koji je sada probuđen.

- Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvek ima, ali to slavlje podrazumeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle - naveo je Đukanović.

 

On je ocenio da je ne samo u Crnoj Gori, već u regionu u celini, još živa i oštro konfrotirana dva pogleda na budućnost regiona – jedan je, kaže, onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

- Nasuprot tome je, kao što vidimo, još uvek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući nekim novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag, da ga zaustavi - rekao je on. Na pitanje može li to, on je odgovorio da misli da ne može.

 

Kada je u pitanju formiranje vlade, Đukanović je rekao "da ćemo uskoro prisustvovati raspletu i da ćemo od onih koji će raspolagati 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade". Postoje različita mišljenja - da li će biti ekspertska ili politička vlada, dodao je, navodeći da treba da se sačeka da se vidi kako će ona izgledati.

 

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije, on je odgovorio da postoje najave da će to biti ove tri opozicione koalicije, ali  je ocenio da su dosta udaljeni njihovi programi, a da ako postoji nešto što ih zbližava - to je želja da smene DPS.

Na pitanje da li će učestvovati u tome, on je odgovorio: "Ne, zašto bismo učestvovali? Ja sam tu gde sam, vrlo čvrsto uveren u ispravnost svojih politčkih stanovišta", kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je moguće da je njegova partija izgubila zbog nezadovoljstva građana nekim politikama, što se nije dostigao nivo standrda koji očekuju, ili zbog manipulacija crkve i zvaničnog Beograda oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- Moguće da se to klatno iz jedne nedovoljno jasne većine prenese na stranu druge većine - rekao je Đukanović u intervjuu za Newsmax Adria

On je dodao da ne treba izvlačiti zaključke, jer "klatno može da ide levo i desno".

On je kazao da što se tiče zakona i dalje je uveren da nije greška i kakav god da bude odnos nove vlade to pitanje se mora rešiti sada ili u doglednoj budućnosti.

Smatra da je potpuno legitimna intencija crnogorske verske, ali i političke javnosti da obnovi tradiconalne vrednosti crnogorske države.

On je dodao da je prisutna jaka medijsko-politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori od usvajanja ovog zakona krajem prošle godine.

- Govorim o manje-više svim medijima i svim značajnim političkim akterima u Srbiji - rekao je Đukanović  i dodao da misli i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Predsednik Vučić i aktuelna politika Srbije pokazali su vrlo problematične intencije. Prva je da žele da se mešaju u unutrašnje politički život druge države, a drugi je da pokušavaju da revitalizuju politku velikosrspkog nacionalizma u regionau. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno - kazao je Đukanović.

 

On je kazao da nisu tačne konstrukcije da će DPS pošto poto svim sredstvima braniti vlast.

- DPS je i danas snaga koja će pokušati Crnu Goru da održi na evropskom putu. Verujem da ćemo u bloku za Evropu koji će biti formiran u parlamentu zalagati se za ono što je politička tekovina naše vlasti - rekao je Đukanović.

On je kazao da im se dogodila opomena u nedjelju i "videćemo kako će se to odraziti na unutrašnju politiku i unutrašnje odnose".

Na pitanje da li je umoran nakon 30 godina na vlasti, odgovorio je da nije.

- Posao je iscrpljujući, ali je uvek inspirativno i zahvalano boriti se za prave ideje - rekao je Đukanović.

Kazao je da Crnoj Gori pripada evropska budućnost i da se nad da će je Crna Gora dostići.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
BozaB

01.09.2020 19:34

Umesto da se pokaje i prizna strasne stvari koje je uradio on napada Vucica. Covek ne zna za stid i sramotu.

Prvoborac

01.09.2020 19:40

Država Srbija je faktor stabilnosti u regionu i to ga su svesni svi,Milove priče su puko ponižavanje sebe samog i uništavanje još ono malo ostalog kredibiliteta.Ode Milo ko da ga nikad nije bilo.

Dunja

01.09.2020 19:44

Šta Milo ima protiv Srba i Vučića?! Svako ima pravo da se bori za svoj narod i očuvanje svog identiteta!

Mala plava

01.09.2020 20:29

E Milo,udario si na tvrd orah,vocku čudnovatu.