POBUNA U ZATVORU U CRNOJ GORI: Koronavirus napravio paniku među robijašima

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

02.04.2020

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa zatvorenika koji služe kaznu u zatvorima Crne Gore traže od vlade da iz zaštiti od eventualnog širenja korona virusa, dok iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) tvrde da su doneli krizni plan rada i obezbeđenja u slučaju pojave virusa u zatvorskim objektima.

RepublikaFoto: youtube.com/ Al Jazeera Balkans
Foto: Ilustracija

Zatvorenici u otvorenom pismu UIKS-u kažu da su ćelije retrpane I da sobu od 30 kvadrata deli osam do deset osoba, dok sobu od 14 kvadrata dele četiri osobe.

- Moguće je da se desi da jedna osoba bude zaražena, i pored izolacije i bez kontakta sa spoljnim svetom, nastao bi veliki problem. To je moguće i pored pojačane kontrole ulaska u UIKS službenika Uprave - navode zatvorenici u pismu vladi, piše podgorički Dan.

Smatraju da je ovo idealna prilika za vladu da pokaže nepristrasnost kada se radi o pogodnostima i statusu među osuđenicima, kao što je to bio slučaj ranije, pre virusa.

Oni predlažu da vlada donese odluku prema kojoj bi kapacitet u UIKS-u bio usklađen sa odlukama nadležnih donesenim usled pandemije virusa korona.

Iz UIKS-a, međutim, kažu da su nadležni, s obzirom da se radi o ustanovi zatvorenog tipa, gde boravi više lica, a uvažavajući činjenicu da je očuvanje bezbednosne funkcije jedan od osnovnih zadataka zatvorskog sistema, doneli i krizni plan rada i obezbeđenja u slučaju pojave virusa unutar zatvora.

Definisane su, tvrde, i mere prevencije: držanje socijalne distance, dezinfekcija prostorija i javnih površina unutar UIKS-a, povećanje broj lica koja rade na održavanju higijene, smanjenje frekventnosti zaposlenih, kao i drugih lica, zabrana poseta i pogodnosti zatvorenicima, kao I druge mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading