MITROPOLIJA ODGOVORILA MARKOVIĆU: Nismo protiv države, tražimo samo jednak tretman

Autor: Tanjug

Svet

26.02.2020

00:42

Mitroplija crnogorsko-primorska ocenila je danas da je premijer Crne Gore Duško Marković ponovo "grubo i neodgovorno oklevetao Srpsku pravoslavnu crkvu", podmećući joj ničim dokazan stav da, kako je rekao, crkva želi da se stavi iznad države i da ne priznaje njen suveneritet i nezavisnost.

youtube.com/Krsto Popović
Mitropolit Amfilohije
U saopštenju posle sastanka u Podgorici članova Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori sa članovima delegacije Evropskog parlamenta, ističe se da je istina potpuno drugačija, a to je da se vlast kontinuirano stavlja iznad države, kršeći čak i Ustav Crne Gore.

Iz Mitropolije poručuju da traže samo jedno, a to je da se nad Crkvom primjenjuju isti zakoni koji važe i za druge verske zajednice, kao i za svako pravno lice u Crnoj Gori i ističu da neće stati u toj borbi.

U saopštenju objavljenom na sajtu MCP se navodi da je na sastanku konstatovano da je stav međunarodne zajednice da se do rešenja mora doći dijalogom, uključujući ne samo primenu, već i izmenu spornih članova, što je ono na čemu Episkopski savet od početka insistira.

- Nikada Crkva nije imenovala ministre, poslanike i državne službenike, ali se zato se vlast direktno meša u kanonsko ustrojstvo Crkve i određuje ko je crkva a ko nije, narušavajući princip odvojenosti Crkve i države. Crkva nikada nije bila, niti će ikada biti protiv Crne Gore, ali neće ni biti slepi poslušnik ateističkih vladara, koji žele da je ustrojavaju po svojim merilima i aršinima - stoji u saopštenju.

 

 

Komentari (0)

Loading