Dodikov ultimatum: Republika Srpska ostaje u BiH samo pod OVIM USLOVOM!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

16.02.2020

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ostanak Republike Srpske u BiH je moguć samo pod uslovom da se zakonom uredi rad Ustavnog suda BiH", izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milorad Dodik

On je u intervjuu za TV Prva rekao da situacija u BiH može da se reši donošenjem zakona o radu Ustavnog suda i ''izbacivanjem stranaca'' iz te institucije, za koju kaže da je ''kreacija međunarodnog faktora''.

- Tamo sede tri stranca koja uz dva muslimanska glasa stalno donose odluke protiv RS i kažu da mi treba da ih poštujemo. Oni su deo aranžmana koji treba da razvlasti Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

On je Ustavni sud BiH nazvao ''okupacijskim'' i dodao je u različitim fazama ''razvlašćuje RS'' počev od osporavanja grba, zastave, himne i obeležavanja Dana RS, a sada se, kaže, krenulo u otimanje imovinskih prava RS.

- Sledeća faza bi vodila ka ukidanju Republika Srpska i rekli bi da je sve to ustavno i da odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Ali, ovo je pitanje suštine i ukoliko pustimo da ide dalje, zatvorili smo vrata postojanja RS. Zato se ne sme ići dalje - naglasio je Dodik.

Najavio je da će zajedno sa najznačajnijim političkim predstavncima Hrvata u BiH predložiti novi zakon o Ustavnom sudu na nivou Parlamenta BiH.

Dodik je kazao da je BiH ''nemoguća zemlja za Srbe'' i da RS po povelji UN ima pravo na samopredeljenje.

- Ukoliko nastave da nas razvlašćuju, moraju da znaju da sve ima svoju crvenu liniju. Nemamo nameru da dižemo revolucije, ali imamo pravo da tražimo prava koja važe i za druge. Nikog ne uslovljavamo, ovo je naš legitimni politički čin i pokušavamo da sve uradimo u institucijama sistema - rekao je Dodik.

Na pitanje šta misli koliko dugo će trajati BiH, Dodik je kazao da ''neće biti potrebno ni 10 godina da ta država propadne''.

On je izrazio uverenje da će RS u decenijama koje dolaze biti samostalna i da će naći način ''državnog oblika sa Srbijom''.

- To je cilj i svakom je valjda jasno da se to dešava. Zato u BiH pokušavaju da ustavnim merama što više razvlaste RS - rekao je Dodik.

Kako je rekao, nema logike niti konsenzusa da bi BiH opstala, i da je jedini ''lepak'' trenutno međunarodni faktor koji, kaže, nasiljem pokušava da je ''zakrpi''.

- BiH nije uspela da nađe u sebi segmente za svoje jedinstvo. BiH je danas podeljeno društvo po nacionalnoj i teritorijalnoj osnovi, a u političkom smislu je heterogena i gotovo nemoguća da se spoji - kazao je Dodik.

- RS je formirana da bude nezavisna država, ali smo prihvatili Dejtonski sporazum koji je razgrađivan do te mere da je RS izgubila 83 nadležnosti zbog visikog predstavnika, a sada gubimo mnoge nadležnosti zbog Ustavnog suda - dodao je Dodik.

Podvukao je da samo dijalog tri konstitutivna naroda može da doprinese rešenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (2)

Loading
Branislav

16.02.2020 16:20

Srbi su uvek popuštali i gubili.

Odgovori 12 0
Majstor

16.02.2020 21:12

Srbi su mnogo naivan narod pa svima veruju. Rezolucija 1244 nije u potpunosti primenjena. Srbi popustili. Briselski sporazum Srbi sve ispunili a druga strana imala samo jednu obavezu i nije ispunila. Još nam uveli i takse. A mi ne znamo da uvedemo nikakve takse? Pri sklapanju Dejtonskog sporazuma Srbi popustili. U primeni opet popustili pa RS izgubila 83 nadležnosti. DOKLE!!!!