Oči u oči! Amfilohije spreman da se sastane sa Markovićem

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.02.2020

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je spreman da se sastane sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, koji ga je pozvao na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Amfilohije

On je u odgovoru na taj poziv, koji je objavio podgorički list Dan, rekao da se nada da je Marković iskreno opredeljen za "konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu", prenosi portal CdM.

- Spremni smo da se sastanemo sa Vama sa nadom da ste iskreno opredeljeni za konačno otvaranje suštinskog i ljudskog razgovora sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni zakon ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, koje su Vama i čitavoj javnosti dobro poznate, kako bi se povratio mir i spokoj među pravoslavne vernike i sve pravdoljupce u Crnoj Gori - naveo je Amfilohije u pismu.



Tek nakon rešenja tog pitanja, rekao je Amfilohije, može se otvoriti dijalog radi rešavanja drugih složenih pitanja, poput pitanja restitucije imovine verskih zajednica nakon Drugog svetskog rata.

Kako kaže, tek posle toga može se otvoriti i dijalog za pripremu Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.

Mitropolit podseća i da je poziv Mitropolije za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali je do sada od strane vlasti Crne Gore bio ignorisan, uz konstataciju da vlada sada poziva na dijalog kako bi se pripremio temeljni ugovor o uređenju međusobnoh odnosa.

- Žao nam što to moramo da kažemo, ali Vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posledicama da ne govorimo. Iz tog razloga, ti ozbiljni problemi se ne mogu rešiti i prevazići zajedničkim sagledavanjem najboljih rešenja za primenu ovog bezakonog zakona - navodi Amfilohije.

Amfilohije se u pismu osvrnuo na Markovićeve tvrdnje da donošenje zakona neće izazvati nove podele u pravoslavnom svetu, navodeći da je ona "u suprotnosti sa realnošću", o čemu svedoče okupljanja velikog broja građana.

On dodaje i da ne može da se složi sa tvrdnjom da je "propis usaglašen sa savremenim evropskim standardima", jer njegova sadržina i cilj, kako kaže, svedoče suprotno.


- Ovo se posebno odnosi na odredbe kojima se negira i likvidira viševekovni neprekinuti istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinska prava prvenstveno naše Crkve, ali i drugih verskih zajednica. Iz tog razloga, nikako se ne može prihvatiti Vaša tvrdnja u dopisu da zakon uklanja ne samo kulturno i versko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli - navodi Amfilohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading