SKANDAL U HRVATSKOM PARLAMENTU: "Vučiću, četniče, daj nam 45 milijardi evra odštete!"

Autor: Tanjug

Svet

27.09.2017

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastupnik opozicionog Mosta nezavisnih lista Miro Bulj predložio je, u okviru rasprave u Saboru o Predlogu zakon o braniteljima, da se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg je, inače, nazvao četnikom, zatraži ratna odšteta od 45 milijardi evra, pa će, kazao je, u Hrvatskoj biti novca za sve.

RepublikaFoto: Tanjug
Na meti Hrvata: Aleksandar Vučić

O predloženom zakonu najpre je govorio ministar branitelja Tomo Medved, a Bulj je, u replici, rekao da treba "zaustaviti" izjave koalicionog partnera vlade, Milorada Pupovca, koji je uporedio hrvatskog generala Bobetka sa Slobodanom Miloševićem.

- Nije dostojanstvo Domovinskog rata ako govorimo samo o jedanaestorici poginulih iz HOS-a, dok u Hrvatskoj još imamo četničke spomenike - rekao je Bulj.

Nema dostojanstva, dodao je, dok Hrvatska ne bude od Vučića, koga je nazvao, četnikom, zatražila ratnu odštetu od 45 milijardi evra, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Predlog novog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih porodica reguliše sva njihova prava - pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže penzije, strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog veća obrane (HVO).

Vlada premijera Andreja Plenovića je Predlog novog zakona o braniteljima utvrdila na svečanoj sednici 4. avgusta u Kninu, na Dan pobede.

Linta: Buljova izjava bezobrazna

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je i ocenio bezobraznom i "van pameti" izjavu poslanika opozicionog Mosta nezavisnih lista Mire Bulja u Hrvatskom saboru, koji je predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao četnikom.

- Miro Bulj javno govori ono što misli velika većina hrvatskih političara i većina hrvatskog naroda da je Srbija tobože izvršila agresiju na Hrvatsku i da zbog toga mora da isplati ratnu odšetu Hrvatskoj. Neprestano optuživanje Srbije za agresiju jeste način da se skrene pažnja sa realizacije projekta stvaranja velike etnički čiste hrvatske države - naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ukazao je da proustaška vlast Franje Tuđmana agresijom na Srbe krenula u realizaciju navedenog cilja po uzoru na zločinca Antu Pavelića.

- Kao rezultat Tuđmanove zločinačke politike proterano je pola miliona Srba, počinjeni brojni zločini nad srpskim civilima i zarobljenicima i uništena ili oteta u velikoj meri srpska imovina. Zbog toga se od Hrvatske mora tražiti da vrati proteranim Srbima otetu zemlju, stanove, kuće, poslovne i pomoćne objekte, da isplati naknadu štete za uništenu imovinu, da isplati zaostale penzije i dinarsku i deviznu štednju, da prizna radni staž u celosti, da prestane sa hapšenjema i stalnim pokretanjem istraga i podizanjem optužnica protiv proteranih Srba bez ikakvih dokaza a u funkciji stalnog zastrašivanja i slanja poruke da nisu dobrodošli - naveo je Linta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Nikola

27.09.2017 15:48

Kod Hrvata je ludilo pustilo duboko korenje.

Branko

27.09.2017 15:54

Vi nesto trazite. Vratite vi nasim gradjanima kuce i sve sto su izgubili u vasoj cistki.

ana

27.09.2017 15:56

Stvarno sramota za Hrvatsku.

BelayBoy

27.09.2017 16:08

Ne sumnjam da bi jedva dočekali još i pare da dobiju. Ne prestajem da se čudim koliko ljudi danas prolazi samo na bezobrazluk