Oprez! Ako sednete u kafić i zapalite cigaru u Crnoj Gori - kazna 15.000 EVRA!

Autor: Tanjug

Svet

18.10.2019

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkako je stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, mišljenja su podeljena. Dok nepušači pozdravljaju ovu odluku, sa druge strane pušači i ugostitelji, kako kažu, na gubitku su.

Foto: Republika

- U potpunosti poštujemo ovaj zakon, s obzirom na to da su zakonske kazne. Što se tiče posećenosti, ako je lepo vreme i dalje su bašte u funkciji, čim je neko zahlađenje ili lošije vreme, u proseku oko 50 odsto je posao u padu - kaže ugostitelj Mladen Perović.

Turistička inspekcija je od 1. januara do primene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 14. avgusta 2019. izdala 271 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 89.000 evra.

I nakon stupanja na snagu novog zakona, inspektori su imali pune ruke posla, te je izdato 58 prekršajnih naloga u iznosu od 15.000 evra, kažu za Nocu M iz Uprave za inspekcijske poslove. I zdravstveno-sanitarna, kao i tržišna inspekcija izdale su veći broj prekršajnih naloga, nego pre primene novog Zakona.

- Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u periodu od januara do primene novog zakona izdala pet prekršajnih naloga, a po novom zakonu je izdala 12 prekršajnih naloga. Tržišna inspekcija je u periodu od Nove godine do primene novog Zakona izvršila ukupno 217 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno osam nepravilnosti, subjekti nisu kažnjeni već im je ukazano na nepravilnost. Tržišna inspekcija je izvršila ukupno 90 inspekcijskih pregleda od primene novog Zakona u kojima je izrečeno 18 prekršajnih naloga, u vrednosti od 5.000 evra - ističe Iva Čukić iz Uprave za inspekcijske poslove.

Novim zakonom se ne dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom delu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Strogo je zabranjeno i konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom delu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna delatnost. Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne i do 20 hiljada evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
pile

18.10.2019 17:48

Neka popuše gazde kafića za 15 hiljada evra

Odgovori 11 0
pula

18.10.2019 19:53

Nikada nisam pio u njihovim skupim kafićima.