IZJASNI SE, JADO! Orban patosirao Mila: Borba za Kosovo mora da bude snažna! Ili si sa nama, ili nisi!

Autor: srpskoujedinjenje.com

Svet

12.09.2019

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske Viktor Orban, tokom nedavnog neformalnog sastanaka sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, na iznenađenje domaćina, saopštio je da se mora "okrenuti nova stranici u regionalnoj politici" i "pomoći jačanje pozicije Srbije povodom pitanja tzv. Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Orban je, inače, bio specijalni gost na fudbalskoj utakmici Crna Gora – Mađarska koja je odigrana prošle srede na stadionu ''pod Goricom''. On je dolazak u Crnu Goru iskoristio i za neformalne susrete sa premijerom Duškom Markovićem i Milom Đukanovićem, uoči i tokom odmeravanja snaga crnogorskih i mađarskih fudbalera.

Sagovornici iz redova vladajuće Demokratske partije socijalista, ističu da je Đukanović, najblaže rečeno, bio zatečen Orbanovim stavom, pogotovo činjenicom da je u jednom trenutku mađarski premijer bio više nego jasan, kada je, navodeći ofanzivu Mađarske i Češke u korist Srbije, precizirao:

- Ili si sa nama, ili nisi!

Orban nije propustio priliku da čestita Đukanoviću na ''hrabroj i obećavajućoj izjavi'' koju je dao u korist Srbije i Rusije, dva dana ranije, 3. septembra, tokom posete Poljskoj upriličenoj povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata.

Tokom sastanka dela užeg rukovodstva najjače partije u Crnoj Gori, pre dva dana, Đukanović se zapitao, da li i Mađarska kreće putem Češke u procesu ''preispitivanja'' svoje odluke povodom tzv. Kosova, kaže još jedan sagovornik. Time bi tzv. Kosovo, po svemu sudeći, bilo istisnuto iz regionalnih integracionih procesa bilo koje vrste, čime se Đukanovićev partner Hašim Tači dovodi u nezgodnu poziciju.

Dan pre posete Podgorici, mađarski premijer je, 4. septembra, u Budimpešti razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovor je vođen u četiri oka na terasi Orbanove rezidencije, gde premijer Mađarske, inače, retko prima svoje goste. Vučić je konstatovao da Orbana smatra iskrenim prijateljem Srbije, te da od njega očekuje pomoć povodom ''nekih pitanja'' vezanih za Kosovo i Metohiju, baš kao što su ranije Mađari pomogli Beogradu kada su bili uzdržani prilikom glasanja o prijemu tzv. Kosova u Interpol.

Priština će, inače, danas bojkotovati Samit premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu, zbog javno iznesenih stavova premijera Češke Miloša Zemana da voli Srbe, a ne voli Kosovo, te da tu kvazidržavu ''predvode zločinci''.

Višegradsku grupu, inače, čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Na današnjem sastanku sa premijerima Zapadnog Balkana, očekuje se da u neformalnim kontaktima Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, prenese odgovor crnogorskih državnih organa i predsednika Đukanovića lično, povodom ponude za aktivniju ''prosrpsku'' regionalnu politiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading