SRBIJA DO KNINA: Hrvatski kralj i TRI PRSTA!

Autor: Tanjug

Svet

14.09.2017

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korisnici društvenih mreža u Hrvatskoj su primetili da je na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin, na kojoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin - Dobrodošli (Welcome)", prikaz kralja različit u odnosu na original po tome što su na njegovoj desnoj šaci doslikana dva prsta.

RepublikaFoto: facebook.com/Gordana Janićijević Potpara
Hrvatskom kralju preko noći "izrasla" tri prsta

RTS prenosi da mali i domali prst koji se vide na tabli nisu ispruženi na originalnom prikazu. Navodi se da se u Kninu redovno održava manifestacija "Zvonimirovi dani", tokom koje se posetioci upoznaju sa baštinom tog grada.

Organizatori navode da ceo događaj vraća Knin u atmosferu iz doba kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. veka. U tom gradu je otkriven i spomenik kralju 2009. godine, rad šibenskog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine.

Portal Mondo pisao je o tabli u Kninu na kojoj su dodata dva prsta kralju Zvonimiru.

- Izgleda da se nekome nije svidelo da Zvonimir dočekuje posetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsednik SPO-a Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine - navodi Mondo.

Navodi se da je Dmitar Zvonimir bio hrvatski ban, vojvoda i kralj. Prvi put se javlja u istorijskim izvorima kao vladar severne Hrvatske.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading