Alijin mali se baš razgoropadio! Izetbegović bi da propisuje uslove: Srbija će morati da prizna "genocid" ako želi u EU

Autor: Tanjug

Svet

29.07.2019

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija će morati da prizna genocid u Srebrenici i prestane da štiti ratne zločince ako želi da bude članica EU", poručije lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, u intervjuu za Radio Sarajevo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bakir Izetbegović

On je to izjavio odgovarajući na pitanje da li će Srbija morati da prizna genocid u Srebrenici, uz opasku novinara da je od istoričarke Latinke Perović čuo da se genocid negira, jer se nije odustalo od koncepta velike Srbije.

A da je priznanje genocida uslov za dalje EU integracije Srbije - Izetbegović tvdi da je deo dokumenta EU, koji se odnosi na nastavak evropskog puta Srbije. 

- Slabljenje EU, Bregzit, jačanje suverenista, jačanje Rusije i njenog prisustva na Balkanu, islamofobija i migrantska kriza koja slabi poziciju muslimana, a time i Bošnjaka u Evropi, otvorili su nove apetite kod srpskih lidera - kaže Izetbegović i dodaje:

 

 

- Za njih je krucijalno važno da minimiziraju srpske zločine, a preuveličavaju bošnjačke, odnosno dovesti ih u uporedivu ravan. Jer, ako smo svi mi učinili slične zlocine, svi imamo istu političku poziciju i pravo na nove zahteve, pa i samoopređeljenja - rekao je Izetbegović.

Kako je rekao, presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a zatim i Hrvatima predvođenim Prlićem,stvorila je, umesto katarze i kajanja, solidarnost među hrvatskim i srpskim političarima u BiH.

- Iz rukovodstva Suda BiH su odstranjeni Bošnjaci i krenula je kampanja hapšenja i optuživanja pripadnika Armije RBiH. Cilj je izjednačiti zaraćene, a time i političke strane, izjednačiti i prava na nove zahteve tih strana, uključujući i završetak ratnih ciljeva - ocenio je Izetbegović.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading