Da se nikada ne zaboravi: Služen parastos dečaku Slobodanu Stojanoviću

Autor: rtrs.tv, Republika

Svet

29.07.2019

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na spomenik dečaku mučeniku Slobodanu Stojanoviću (12) na groblju u Drinjači kod Zvornika danas su položeni venci, a potom je u porti hrama Svetog đakona Avakuma služen parastos.

RepublikaFoto: twitter.com
Slobodan Stojanović

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica takozvane Armije BiH.

Savetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je da je najveći monstrum - žena, kojoj nije želeo ime da pomene, uprkos čistim dokazima dobila smešnu kaznu.

Prema njegovim rečima, srpski put dokazivanja istine je mnogo teži nego za druge dve strane.

- Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvek kada su srpske žrtve u pitanju traži se neko dodatno objašnjenje i obrazloženje - rekao je Tomić.

On je istakao da srpska strana mora da se bori, dokazuje i podseća na ratna stradanja Srba, te izrazio nadu da istina uvek pobedi.

Mile Vukadinović Profa, koji je bio svedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.

- Tražili smo putem megafona da oslobode Slobodana i da će srpska strana ustupiti hranu i ne znam šta još, ali oni na to nisu pristali - prisetio se Vukadinović i dodao da se posle toga Slobodanu izgubio svaki trag.

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo telo pronađeno 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.

- Bilo je za nepoverovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dečaku. Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sečivom urezan krst - podsjetio je Vukadinović.

Parastos dvanaestogodišnjem Slobodanu i drugoj deci služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić uz sasluženje više sveštenika.

- Služimo pomen za mučenika Slobodana Stojanovića, dečaka od 12 godina, koji je bio bezazlen i nevin kao golub. Vjerovao je ljudima i krenuo da odveže svog psa u dvorištu porodične kuće - rekao je sveštenik Lukić.

Prema njegovim riječima, dečak nije ni slutio šta će ga tamo snaći.

Sveštenik Lukić je podsetio da srpski narod skoro svakih 40-50 godina mora da brani svoju nejač i ognjišta od neprijatelja, te da je tako bilo i devedesetih godina prošlog veka kada je stradala mnoga srpska nejač, među njima i Slobodan.

Slobodan Stojanović je stradao kada se, nakon što je izbegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa koji je ostao u dvorištu i više se nije vratio.

Njegovo tijelo pronađeno je u jamu u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika, a identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, dete je svirepo ubijeno – stomak mu bio prerezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koje je počinjeno 1992. godine, u prvostepenom postupku osuđena osuđena je Elfeta Veseli na deset godina zatvora. Sud BiH je prvostepenu presudu izrekao 8. maja ove godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading