Skandalozna kazna: Orićevoj Albanki deset godina za klanje srpskog deteta!

Autor:

Hronika

09.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elfeta Veseli, monstruozni ubica iz armije Nasera Orića, osuđena je na 10 godina zatvora za ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića (11) tokom rata 1992. kod Zvornika.

RepublikaFoto: youtube.com/RTRS vijesti
DŽELAT Elfeta Veseli

Prvostepenu presudu juče je izrekao Sud BiH. Veće je zaključilo da je Veselijeva počinila krivično delo za koje je optužnica tereti, a u kaznu joj je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj.

Monstruozni zločin počinjen je u leto 1992. na području Kamenice u Podrinju. Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dečaka tako što mu je prišla s leđa i zaklala ga nožem. Prema navodima svedoka, Veselijeva je i mučila zarobljenog dečaka, koga je poznavala jer su oboje živeli u istom selu - Donja Kamenica. Unakaženo telo dečaka Slobodana Stankovića bez odeće, odsečenih prstiju i ušiju, polomljenih ekstremiteta i nasilno izvađenih zuba pronađeno je u masovnoj grobnici u Novom Selu u julu 1993.

MOGLA JE I VEĆA KAZNA

Patolog dr Zoran Stanković, koji je vršio obdukciju Slobodana Stojanovića kaže za Srpski telegraf da je bez obzira na visinu kazne pravda dočekana.

Foto: Medija centar Beograd
Zoran Stanković

- Bio sam na suđenju i prezentovao izveštaj sudskom veću u Sarajevu. Mislim da je presuda odraz onoga što se desilo na terenu i da je dete umrlo u veoma teškim mukama, a da je osoba koja je to počinila kažnjena. Ne znam da li je to dovoljna kazna jer kada čovek uzme u obzir da se radi o detetu i o načinu na koje je to dete umoreno, da su korišćeni i nož i projektil, onda sigurno može da bude i više. Međutim, ja nisam za to stručan. Za mene je bitno da je rečeno da je ona kriva i da je nepobitno da je ona učinila to, a drugi nadležni organi znaju šta dalje i saglasno tome mogu i tražiti povećanje kazne s obzirom na to da je ovo presuda u prvom stepenu - rekao je dr Stanković.

Presuda je odraz onoga što se desilo na terenu, a dete je umrlo u veoma teškim mukama

Dr Zoran Stanković, patolog

KOMANDANT OSLOBOĐEN

Iako je u optužnici bilo navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da ona bude kažnjena, sud je oslobodio Halilovića.

ZLOČINAC NA SLOBODI Naser Orić

Pravda za Srbe ne postoji

Za većinu Srba u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji, ova presuda je skandalozna i još jedan u nizu dokaza da pravda za žrtve srpske nacionalnosti u BiH ne postoji.

- Tako gnusan zločin kakav je učinila Elfeta Veseli ledi krv u žilama i uzima se kao primer monstruoznosti ratnog zločina i u međunarodnoj javnosti. Kaznom od samo 10 godina Sud BiH je još jednom pokazao da je pristrasan sud i da ga pravda za žrtve srpske nacionalnosti ne interesuje. A bez pravde za sve žrtve rata nema ni trajnog pomirenja među narodima u BiH - poručuju iz SDS.

- Izvršilac je kažnjen, ali, u svakom slučaju, i onaj koji je komandovao i rukovodio treba da snosi određenu odgovornost s obzirom na praksu koja je prihvaćena na ovom prostoru da postoji i komandna odgovornost. Ako je on sve to mirno posmatrao, kao što proizilazi iz priče, onda je ta oslobađajuća presuda nešto što ponovo opterećuje ceo taj slučaj i opterećuje sud koji je doneo presudu. Očekujem da će biti žalbi na visinu kazne sa obe strane, kao i da će doći do kažnjavanja pretpostavljenog - dodaje Stanković.

Foto: twitter.com
UMRO U MUKAMA Slobodan Stojanović

Predsedavajući Sudskog veća Darko Samardžić je u obrazloženju presude naveo da je veće utvrdilo da je postojao Diverzantski vod pod komandom Sakiba Halilovića zvanog Kibe, čiji pripadnik je bila optužena Elfeta Veseli.

- Na osnovu dokaza i brojnih izjava svedoka, Sudsko veće je zaključilo da je Elfeta Veseli ubila dečaka Slobodana Stojanovića sa direktnim umišljajem, imajući u vidu da je u dečaka pucala iz neposredne blizine - rekao je Samardžić.

Ko je Elfeta Veseli

Rođena u Uroševcu na Kosovu i Metohiji
Do početka rata živela Donjoj Kamenici kod Srebrenice
Borila se u zloglasnim jedinicama Nasera Orića
Poznata po zverstvima nad podrinskim Srbima
Posle rata otišla kod brata u Švajcarsku, gde je i uhapšena
Elfeta imala 32 godine kada je masakrirala dečaka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading