UPOZORENJE! Morski pas postao normalna pojava u Jadranu, a evo koje opasnosti još vrebaju turiste

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.06.2019

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Jadranskom moru je, uoči početka turističke sezone nekoliko puta viđen morski pas, ali stručnjaci kažu da on nije razlog za paniku, jer bi više problema mogli da naprave vatreni crv, pauk žutac, meduze, morske sase i ježevi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Saradnik Instituta za okeanografiju Pero Ugarković rekao je da je Jadransko more jedno od najbezbednijih za kupanje, kao i da se najčešće povrede dogode pri "susretu" sa morskim ježom, prenosi Index.

- Jako bitno je da se bodlja ostavi pod kožom dva-tri dana da se stvori upalni proces oko bodlje i ta će tečnost pomoći da bodlja sama izađe. Ako pokušamo da izvadimo na silu, deo bodlje će ostati pod kožom i tada može doći do nekih trajnih komplikacija - rekao je on.

On navodi da je u poslednje vreme u severni Jadran došla jedna nova životinja - vatreni crv, koja po svom telu ima puno otrovnih čekinja koje mogu da izazovu peckanje koje traje i nekoliko sati.


U Institutu za biologiju mora kažu da se vatreni crv ne sme dodirivati, ali da neki kupači, poneseni lepim izgledom crva, tu lekciju nauče na mnogo bolniji način.

- Crv je građen od brojnih članaka sivo plavičaste boje koji su međusobno odvojeni svetlo žutom linijom. Na bočnim stranama svakog članka nalaze se crvenkaste, razgranate škrge i bele hitinske čekinje koje su veoma tanke, ali čvrste, i na sebi nose neurotoksin koji prilikom kontakta s kožom izaziva razne iritacije koje traju i po nekoliko sati. Pre svega dolazi do crvenila, svraba, bola, u težim slučajevima utrnosti i ukočenosti dela tela, drhtanja i pospanosti - rečeno je u Institutu.


Od mogućih opasnosti u Jadranskom moru živi i pauk žutac, sitna riba koja živi na peščanim plažama i ima otrovnu bodlju na leđima.

- Sreća pa se nagazi tabanom, gde je koža zadebljana, i nikad nema ozbiljnijih problema. Ako ste hodali po peščanoj plaži i nešto vas je ubolo, uronite nogu u vrući pesak ili vruću vodu. Temperatura iznad 40 stepeni će neutralizovati otrov - rekao je Ugarković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading