Da li Merkelova zna uopšte gde je i zašto došla? Hrvatski mediji bruje o poseti nemačke kancelarke Zagrebu

Autor: Republika

Svet

19.05.2019

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon skupa HDZ-a kojem je u zagrebačkoj Ciboni prisustvovala i Angela Merkel pitanje koje se uopšte može postaviti je da li je ona uopšte znala gde je i zbog čega došla. Kako prenose hrvatski i nemački mediji, nikome nije sasvim jasno otkud tolika podrška Merkelove Plenkoviću, a nejasan je i njen dolazak na predizborni skup HDZ u Zagreb.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Angela Merkel i Andrej Plenković

Zašto je došla na skup HDZ-a?

Kako piše hrvatski Index, Merkelova je samo Plenkoviću došla na predizborni skup. I to uoči izbora za Evropski parlament. 

Merkel je od svih zemalja u kojima deluje Evropska pučka stranka, čijoj "porodici", pripadaju i ona i Plenković, došla upravo u Hrvatsku.

Još uvek nije jasno zašto. Tačno je da HDZ, ako se uzme u obzir broj zastupnika koje ima Hrvatska, daje vrlo velik postotak zastupnika Pučana u EU parlamentu, ali kako prenose hrvatski mediji, ali to nije glavni razlog  zbog kog  mu jeMerkelova zahvalila ličnom podrškom na skupu HDZ-a u Zagrebu.

Moguće je da se Plenković toliko dobro kotira među Pučanima, ali ni to nije realan razlog za dolazak Merkelove.

RepublikaFoto: twitter.com/Katarina Brecic‏
Andrej Plenković

Razloge verovatno treba tražiti u tome da Hrvatska preuzima predsedavanje Unijom za šest meseci, a da Pučani, zaslugom HDZ-a, zaista jako dobro stoje u Hrvatskoj. 

Razlog za dolazak Merkelove sigurno je i u Plenkoviću kojem je evropski ambijent prirodno stanište i koji se svojim prijateljima predstavio kao moderni evropejac, duboko privržen evropskim vrednosnima,

Merkel je u sutonu političke karijere, i objavila je da joj je ovo poslednji mandat na čelu Nemačke, ali i dalje je verojatno najmoćnija žena na svetskoj političkoj sceni.

Plenković je dočekao pesmom Tompsona i veličanjem Tuđmana 

Merkelovoj su na skupu u Zagrebu pustili kontroverznog Tompsona koji je zabranjen u pola Evrope, a njegovi koncerti su zabranjivani i u Nemačkoj, ali HDZ-ovci su Merkelovu dočekali sa njegovom pesmom "Lepa li si ti". 

Ako poruka nekome i nije bila jasna, učvrstio ju je sam Plenković. Izašao je na pozornicu i dvadesetak minuta doslovno urlao o snazi HDZ-a i o tome da je to najjača stranka. Pričao je i o “neprijateljima HDZ-a”, ali ih nije imenovao.

U kojoj je meri Merkelova s obzirom na jezičku barijeru (iako je pokušala reći nešto i na hrvatskom) razumela nešto od Plenkovićeve govorancije, ostaje nejasno.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading