Optužnica protiv oca-monstruma sa Paga: Preti mu 50 godina zatvora!

Autor: N1

Svet

17.05.2019

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otac neće moći da se brani neuračunljivošću.

RepublikaFoto: facebook.com/Josip Rođak
Monstrum

Portparol ŽDO u Zadru Duško Berović rekao je za N1 televiziju kako je nakon završene istrage zbog četiri teška krivična dela pokušaja ubistva na štetu četvoro maloletne dece podignuta optužnica protiv 54-godišnjeg muškarca, Josipa Rođaka.

Optužnica je prema njegovim rečima u petak ujutro otpremljena na Županijski sud u Zadru.

- Dalja je procedura zakazati Optužno veće, sednica je tajna i na njoj se odlučuje o potvrđivanju optužnice. Branitelji mogu napisati odgovor na optužnicu. Ako je uredna, zakazuje se glavna rasprava, ako nije, vraća se na doradu - kaže Berović.

ŽDO je zatražio produženje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja dela i zbog posebno teških okolnosti dela koje uznemiruje širu javnost.

Podsetimo, dva i po meseca od zločina, Državno tužilaštvo završilo je istragu protiv oca s Paga, kojeg čeka optužnica za četvorostruki pokušaj teškog ubistva vlastite dece.

Foto: pixabay.com

Tokom istrage ispitana su četiri svedoka, između ostalog i supruga osumnjičenog. Uz druge dokazne radnje, presudnu ulogu u istrazi imalo je psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog. Sva četiri svedoka će, prema rečima portparola biti ispitana i tokom glavne istrage koja će biti tajna.

Otac koji je svoje četvoro dece bacio s balkona kuće na Pagu - neće se moći braniti neuračunljivošću.

- Konzilijum lekara, dakle kombinovanog veštačenja, psihologijskog-psihijatrijskog vestačenja, ustanovio je da ovaj počinilac, dakle okrivljenik, u vreme počinjenja krivičnog dela nije bio neuračunljiv - rekao je juče Berović.

S obzirom da je ocu određen istražni zatvor, i dalje se nalazi u zatvorskoj bolnici. Osumnjičeni se za vreme trajanja celog postupka branio ćutanjem, pa treba videti hoće li s tom praksom nastaviti i na sudu.

Istražni zatvor ističe mu za 12 dana.

PRETI MU 50 GODINA ZATVORA

- Ako bude podignuta optužnica, u tom slučaju državni tužilac ima pravo predlagati produženje istražnog zatvora i o tome će odlučivati optužno veće Županijskog suda u Zadru po dobijanju optužnice - objasnio je portparol Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Visković je pojasnio i kolike su kazne za četvorostruki pokušaj ubistva.

- Tu su propisane kazne zatvora do 40 godina zatvora, s tim što se u posebnim situacijama kad imamo više tih krivičnih dela može izreći i kazna zatvora do 50 godina - rekao je za Visković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading