DODIK: Sutra ću pričati papi šta su ustaše radile Srbima!

Autor: Tanjug

Svet

25.04.2019

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, sastaće se sutra u Vatikanu sa papom Franjom sa kojim će, kako kaže, između ostalog, razgovarati i o onome što su ustaše učinile Srbima, a obavestiće ga o odluci, koju je doneo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o izgradnji spomen-parka Jasenovac, s ciljem da se prikaže stradanje i pošalje poruka mira.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Milorad Dodik

U intervjuu za Sputnjik, Dodik precizira da je reč o međudržavnoj poseti.

Objasnio je da BiH ima ugovorni odnos sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a da ga nema sa Islamskom zajednicom, koja traži mnogo više nego što imaju katolička i pravoslavna crkva.

- Zahtevi Islamske zajednice su slični onome što je Alija Izetbegović napisao u ''Islamskoj deklaraciji''. Predsedništvo neće odlučiti u njihovu korist i ona može da dobije isti ugovor kakav je dobila Katolička crkva i SPC. To će verovatno biti deo razgovora koji ću obaviti sa papom, ali treba primetiti da sam ja pozvan da se sretnem sa papom i njegovim državnim sekretarom. Ovo je, po karakteru, međudržavna poseta, koju ostvarujem sa pozicije predsedavajućeg Predsedništva BiH, a na dnevnom redu biće i pitanja za dešavanja u svetu - rekao je Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Pokušaće, kazao je, da papi Franji objasni kako Srbi gledaju na ono što su srpskom narodu učinile ustaše i potrebu da se to razume u svetu.

- Želim da ga upoznam da smo gospodin Vučić i ja odlučili da izgradimo spomen-park na mestu gde je bio Jasenovac, da se prikaže stradanje i da se pošalje poruka mira - rekao je Dodik.

Dodik se juče u Beogradu sastao sa patrijarhom srpskim Irinejom.

BiH ima razvijenu saradnju sa Vatikanom, prošle godine su sva tri člana Predsedništva bila u poseti papi, potom je u Vatikanu bio i ministar inostranih poslova Igor Crnadak, a papa je juna 2015. boravio u Sarajevu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading