Milo ne da cveće za žrtve NATO: U Crnoj Gori zabranjeno sećanje na početak agresije

Autor:

Svet

24.03.2019

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruka doveka! Vlasti u Crnoj Gori bez imalo srama zabranile su odavanje počasti žrtvama NATO agresije u toj zemlji. Okupljenima, vojnim veteranima, borcima sa Košara i crnogorskoj opoziciji zabranjen je ulazak u kasarnu u Danilovgradu, gde je 24. juna 1999. tačno u 20.06 po lokalnom vremenu život izgubio vojnik Saša Stajić (19), prva žrtva bombardovanja.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Preci mu se u grobu prevrću: Milo Đukanović

Polaganje venaca i cveća nije bilo dozvoljeno ni na spomenik žrtvama koji se nalazi unutar kasarne u Maslinama. Ovo je inače već treća godina zaredom da crnogorske vlasti zabranjuju bilo kakvo obeležavanje sećanja na žrtve, a ide se dotle da je ministarstvo prosvete kaznilo učenike Gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, koji tradicionalno obeležavaju početak bombardovanja.

O zataškavanju NATO bombardovanja Murina, jednom od najtežih zločina u Crnoj Gori, gde je stradalo šest civila, od kojih troje dece, da ne govorimo.

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, kaže da režim Mila Đukanovića zabranom obeležavanja pokušava da prikrije nezadovoljstvo naroda zbog ulaska Crne Gore u NATO.

Poltronstvo i politički delirijum

Univerzitetski profesor Dejan Mirović, jedan od četvorice srpskih intelektualaca kojima je režim Đukanovića prošle godine zabranio ulazak u Crnu Goru, ovaj gest ocenjuje kao nehuman i necivilizacijski.

- Taj poltronizam ide dotle da su zaboravili na to da se mrtvima odaje počast. U svom političkom delirijumu, koji je posebno izražen od kada je Duško Knežević otkrio njihovo pravo lice, pokušavaju da budu veći papa od pape. Ovakvo nepoštovanje je veoma tužno s obzirom na to da smo u vreme bombardovanja bili jedna država. Ovo me podseća na onog rektora koji je izmenio nadgrobnu ploču svog pradede, na kojoj je pisalo da je srpski junak - kaže Mirović.

- Oni su tu zabranu uveli još pre tri godine, tačnije kada su počeli da se pripremaju za ulazak u NATO. To sve i rade zbog njih da ih ne uvrede i hoće da nas ubede, kažu kako oni nisu bombardovali Crnu Goru, već Srbiju. A gađali su kasarnu u Danilovgradu, aerodrom Golubovci, kasarne na primorju, poluostrvo Arza kod Herceg Novog, sisteme veze, a ono što je najgore i neoprostivo, i deca su stradala. Pa prva bomba pala je na našu teritoriju. Crna Gora je, gledano po glavi stanovnika, primila jednaku količinu bombi kao Srbija - kaže za Srpski telegraf Mandić.

Međutim, režim Mila Đukanovića se tu nije zaustavio, već su Mandiću zabranili da otputuje u Niš i prisustvuje obeležavanju 20 godina od početka bombardovanja.

- Zaustavili su me na granici i rekli da ne mogu da napustim Crnu Goru kako bih sa državnim vrhom Srbije prisustvovao obeležavanju godišnjice u Nišu. Držali su me više od sat vremena i, tek kada sam pošao da se vraćam, javili su mi da ipak mogu da odem, kada je već bilo kasno i jasno da neću stići na ceremoniju - priča Mandić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading