Topao februar već pravi haos u regionu: Sava se već izlila, poplave prete i Sloveniji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.02.2019

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglo otopoljenje i kiša izazvali su danas prve veće probleme u Bosni i Hercegovini, poplave prete jugu Slovenije, a očekuju se i u Hrvatskoj gde se Sava u Zagrebu već izlila iz korita.

RepublikaFoto: youtube.com/aleksandar drakulic

Zbog jakih padavina i topljenja snega dolazi do naglog porasta vodostaja reka i manjih vodotoka u većem delu Slovenije, uz mogućnost njihovog izlivanja iz korita. Stručnjaci očekuju da bi upravo zbog vodenog talasa iz Slovenije u narednim danima moglo biti dodatnih problema.

U većem delu Hrvatske ovo je jedan od najtoplijih početaka februara u istoriji, javlja HRT, a mediji u Bosni stanje zbog izlivanja reka opisuju kao haotično. 

U centralnom delu BiH došlo i do prekida saobraćaja na dve saobraćajnice zbog poplave, a vodena bujica odnela je put kod Zenice.

Poplava je urušila pomoćni most u blizini Bugojna, javlja N1, a lokalni mediji prenose da se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik.

U Zagrebu je vodostaj Save u 24 sata porastao za gotovo pet metara i reka se izlila iz svog korita, pripremno stanje odbrane od poplava proglašeno je i u Karlovcu, prenosi Index.hr.

RepublikaFoto: pixabay.com

Hrvatska televizija navodi da je u subotu u Zagrebu izmerena rekordno visoka temperatura na drugi dan februara, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gde je prema još neslužbenim podacima bilo 17,1 stepena Celzijusa, nego i na Griču, brdovitom delu grada, gde je izmereno 16,6 stepeni Celzijusa kao nikada na toj meteorološkoj stanici od 1881. godine, od kada se tu beleže podaci.


Poplave su sinoć već pogodile istočni deo Istre, gde je bilo nevremena sa grmljavinom, obilnom kišom i jakim vetrom.

Sajt index.hr prenosi da je najteža situacija bila u Puli i Labinštinu gde su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.


Sarajevski avaz.ba navodi da su obilne padavine i sneg koji se topi doveli do porasta nivoa reka širom Bosne i Hercegovine.

U naselju Zgošća u opštini Kakanj istoimena rijeka Zgošća preti da odnese most, a opština Jezero kod Jajca potpuno je potopljena i da je zbog alarmantne situacije načelnica Snežana Ružičić sazvala hitan sastanak svih predstavnika vlasti.

Sajt klix.ba navodi da ni Sarajevo nije izuzetak mada je situacija znatno bolja nego u Srednjobosanskom kantonu. U Sarajevu kiša pada od ranih jutarnjih sati, a jugo koji danima duva otopio je skoro sav sneg, što je uzrokovalo današnje podizanje nivoa Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka.

Zbog izlivanja reke Vrbas, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik - Bugojno na ulazu u Bugojno, a voda je oštetila i most u blizini tog grada.

Lokalni mediji preneli su da se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno-Novi Travnik, prenosi sarajevska N1 televizija.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Naglo topljenje snega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja.


U samoj Zenici poplavljeno je nekoliko desetina kuća, a više od stotinu ugroženo je zbog izlivanja otpadnih voda iz kanala u zeničkom naselju Tetovo.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavida Aličića, izlili su se potoci i začepili odvodi.

Kako je rekao, vodostaj reke Bosne još nije tako visok, tako da nema izlivanja Bosne u naseljima kroz koja polazi.

Zbog izlivanja Vukotićkog potoka odsečeni su delovi sela Vukotići i Jastrebac.

U Srednjobosanskom kantonu je na području Gornjeg Vakufa zabeleženo klizište koje je uništilo dve kuće, ali nije bilo povređenih.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading