SRAMOTA: Kuća narodnog heroja je danas u potpunom rasulu! (VIDEO)

Autor: blic.rs

Svet

15.08.2017

12:05 >> 11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dom Rada Končara, narodnog heroja i organizatora Narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj potpuno je devastiran.

Foto: wikimedia.org/Jugoslavenski leksikografski zavod
Dom Rada Končara danas izgleda sramotno loše

Rade Končar rođen je 6. avgusta 1911. u selu Končarev Kraj nadomak Plitvičkih jezera gde se i danas nalazi njegova rodna kuća.

Međutim, zaprepastili biste se kada biste videli u kakvom se stanju danas nalazi dom jednog od najbrobenijih antifašista tokom Drugog svetskog rata.

Kuća je obrasla u travi, unutra se nalaze fekalije i smeće na sve strane, spolja nema čak ni prozore, a fasada je pred raspadom.

- Rodna kuća Rade Končara, istog onog koji se za slobodnu Hrvatsku borio protiv okupatora i kvislinga je devastirana i uništena - napisao je jedan korisnik Tvitera koji je zavirio unutra i ostao šokiran.

Ipak, to nije prvi put da Hrvatska ne neguje zaostavštine antifašizma, pa je tako spomenik ratnom heroju Stjepanu Filipoviću u rodnom Opuzenu potpuno devastiran.

Rade Končar smatra se jednom od najvećih ikona NOB-a i jednim od najvećih boraca protiv fašista i kvislinga.

Posle Aprilskog rata, bio je aktivan na organizovanju akcija protiv okupacione vojske i njenih kolaboracionista. Tokom druge polovine jula, boravio je u Karlovcu i na Kordunu bio koordinator napada na ustaške jedinice i učestvovao u osnivanju partizanskih odreda.

Tokom avgusta i septembra, u Zagrebu je bio organizator i koordinator više oružanih akcija. Prema svedočenjima, italijanski fašisti i ustaše strahovali su i na sam pomen njegovog imena.

Končar je ranjen i uhapšen 1941. godine. Bio je mučen odbivši da prizna identitet, a kada se on saznao osuđen je na smrt. Upitan da li želi pomilovanje, odgovorio je: "Milosti ne tražim, niti bih je dao!" Streljan je 22. maja 1942. u Šibeniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading