Šekerinska: Mešanje u naš strateski cilj nije prijateljsko

Autor: Tanjug

Svet

08.08.2017

12:05 >> 12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova vlada u Skoplju pojačava nastojanja u cilju ulaska Makedonije u NATO, tvrdeći da će članstvo u toj vojnoj alijansi zaštititi zemlju od ruskog mešanja u njene unutrašnje poslove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Skoplje

- Uticaji koji predstavljaju mešanje u taj strateški cilj nisu od pomoći, niti prijateljski - rekla je ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska u intervjuu koji je prošle nedelje u Skoplju dala agenciji Blumberg.

- I pre izbora vlade, bili smo svedoci određenog 'curenja' informacija o pokušajima Rusije da ostvari uticaj u ključnim političkim i bezbednosnim sferama, i zabrinuti smo zbog njih. Verujemo da članstvo Makedonije u NATO-u može da učini kraj tim pokušajima - rekla je Šekerinska.

Bolji odnosi sa Grčkom i veći budžet za vojsku

Šekerinska je rekla da vlada premijera Zorana Zaeva nastoji da popravi odnose sa Grčkom - koja, zbog spora oko imena, blokira pokušaje Makedonije da uđe u NATO - i posveti se internim reformama tokom perioda od devet meseci radi "što skorijeg" ulaska u Severnoatlantsku vojnu alijansu.

- Ostaćemo posvećeni ostvarivanju tih reformi, ali ćemo nastaviti da tražimo od zemalja članica NATO-a da cene te napore, uzmu u obzir rezultate i donesu odluke što pre - rekla je ministarka Šekerinska.

Nastojeći da sledi primer Crne Gore, koja je u junu pristupila NATO-u, Makedonija će u 2018. godini povećati budžetska izdvajanja za odbranu. 

Trenutna sredstva koja Makedonija izdvaja za vojsku iznose manje od jedan odsto BDP, rekla je Šekerinska.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading