PAKAO OD ŽIVOTA: Otac je KRVNIČKI tukao i zlostavljao, Ivanišević joj pomogao da pobegne, a posle svega je doživela još jedan ŠOK! (VIDEO)

Autor:

Sport

12.06.2022

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmska priča.

PAKAO OD ŽIVOTA: Otac je KRVNIČKI tukao i zlostavljao, Ivanišević joj pomogao da pobegne, a posle svega je doživela još jedan ŠOK! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska teniserka Mirjana Lučić Baroni iza sebe ima veoma turbulentnu karijeru, ali i još turbulentniji život.

Bila je veliki talenat, predviđale su joj se velike stvari, ali brojni problemi sa kojima se suočavala van terena su je sprečili da dostigne svoj puni potencijal na teniskom terenu.

Mirjana je pre 40 godina rođena u Dortmundu, a odrastala je u Makarskoj. Ljubav prema tenisu dobile od sestre, zbog koje je i započela da ga trenira sa samo četiri godine.

Odmah se moglo videti da poseduje poseban dar i talenat za "beli sport.

Ipak, imala je jedan veliki problem, a to je bio njen otac, ali i trener, Marinko Lučić. On se koristio jezivim i strašnim pedagoškim metodama prilikom treniranja i vaspitavanja Mirjane.

Ona je sa pet godina doživela poraz u finalu turnira od deset godina starije rivalke. Iako je poraz bio očekivan, njen otac je to prihvatio na potpuno pogrešan način.

- Udario me je u nos, krvarila sam po celoj kući. Nisam znala šta se događa, bila sam u šoku. To se često ponavljalo kasnije. Ponekad me je glava toliko bolela da nisam mogla da se očešljam kosu sedam dana - rekla je Mirjana u jednom od intervjua.

Očevo maltretiranje se nastavilo kroz njenu karijeru. Kada je imala 14 godina ispala je u polufinalu turnira, a Marinko Lučić odlučio je da je žestoko kazni.

Odveo ju je kući, naterao da uđe u kadu, a potom je 40 minuta udarao cipelom. Posle svega je izvadio novac iz džepa i dao ga istraumiranoj ćerki da kupi sladoled.

I pored žestokog terora od strane oca, Mirjanina karijera u mlađim danima je išla u pravom smeru. Ona je sa samo 14 godina osvojila juniorski US open, a kasnije je stigla do titule u singli i u dublu na Australijan openu, čime je postala tek treća teniserka koja je uspela da osvoji dva juniorska Grend slema pre 15. godine.

Nažalost, niko nije imao predstavu kroz šta sve ona prolazi i šta proživljana van teniskor terena od strane Marinka Lučića.

On je sve više i više gubio kontrolu, pa se i nasilje u porodici drastično uvećalo. Krenuo je da preti da će ubiti Mirjaninu majku Anđelku, a one su se konačno odlučile da potraže pomoć.

Ona je zamolila legendarnog hrvatskog tenisera Gorana Ivaniševića, sada trenera Novaka Đokovića, da pomogne njenoj porodici da pobegne od nasilnika.

Nakon završetka Vimbldona 1998. godine Goran ih je sakrio u Londonu, a nekoliko dana kasnije, po povratku u Zagreg, majka Anđelka je sa petoro dece pobegla iz glavnog grada u gluvo doba noći i sakrila se na tajnoj lokaciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Goran Ivanišević

Tamo su čak 18 dana čekale na vize, da bi potom praćenje sa šestoricom članova obezbeđenja sprovede na aerodrom, odakle su odletele za Njujork.

- Goran mi je spasao život. Izgledalo je kao u filmovima o Džejmsu Bondu, osim što se radilo o našim životima - iskrena je Lučić-Baroni.

Ipak, problema je bilo i u Americi. Živela je na ivici egzistencije i kako bi preživela morala je da radi na blagajni jednog kluba. Brat joj je bio trener, pošto novca za nekog teniskog stručnjaka nije imala.

- Mislim da bi 98 odsto ljudi na mom mesto verovatno završilo na psihijatriji, jer kada vas neko 15 godina konstantno maltretira, to ne može biti normalno. Uspela sam nekako da se izvučem iz toga, pre svega zahvaljujući majci Anđelki koja je neverovatno jaka žena. Ona je mene, moje sestre i braću održala na okupu. Nikada ne bih izdržala sve sama. Sve to me je napravilo jakom, čvrstom i stabilnom ženom - rekla je u jednom intervjuu za "NY Daily" Mirjana.

Svi ti problemi je nisu pokolebali, pa je na Vimbldonu 1999. godine, sa samo 17 godina, stigla do polufinala, ali ju je tamo zaustavila neponovljiva Štefi Graf.

Nažalost, posle tog uspeha u Londonu njena karijera je doživela pravi krah. Ostala je bez novca, ponovo nije mogla da plaća trenera, a imala je i velike muke sa menadžerskom agencijom.

Sa samo 21 godinom odlučila je da prekine profesionalnu karijeru. Četiri godine kasnije vratila se na teniski teren, na oduševljenje mnogih.

U Kvebeku 2014. godine u finalu je pobedila Venus Vilijams i postavila jedinstveni rekord.

Naime, postala je teniserka koja je uspela da osvoji neki WTA turnir posle najdužeg posta, a razmak između dve titule bio je skoro 16 i po godina.Godine 2003. odlučila je da prestane da se bavi profesionalnim tenisom. 

Iako je polako ulazila u pozne teniske godine, nije odustajala. Njena velika želja donela joj je pravo čudo na Australijan openu 2017. godine gde je stigla do polufinala. To joj je kasnije donelo i mesto među TOP 20 teniserki, a najbolji plasman joj je bila 19. pozicija.

Nažalost, usledila je nova povreda koja ju je sprečila da nastavi sa uspesima, a potom je 2018. godine još jednom otišla u sportsku penziju.

Tu nije bio kraj njenih muka, četiri godine kasnije nakon 18 godina suđenja dokazano je da Mirjanina porodica nije vratila novac menadžerskoj agenciji IMG, pa njena sestra Ana i majka Anđelka moraju da plate oko 700.000 dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading