TRAGIČNA ISPOVEST SRPSKOG TENISERA: Imao sam 15 godina kad mi je OTAC UMRO, odvuklo me LOŠE DRUŠTVO, nisam imao novca, a igrao sam sa NOVAKOM

Autor: Republika

Sport

17.04.2021

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski teniser Danilo Petrović otvoreno je govorio o životnoj drami koju je prolazio na počecima svoje karijere.

RepublikaFoto: Instagram/Danilo_petrovic24
Novak Đoković i Danilo Petrović

Petrović je vrlo rano ostao bez oca što je značajno uticalo na podršku u mladim godinama:

- Otac mi je umro od srčanog udara kad sam imao 15 godina. Nisam iz bogate porodice. Moja majka je podržavala školovanje, a otac tenis. Voleo je sve sportove. Bio sam usred puberteta kada sam prestao da igram tenis. Počeo sam da se družim sa lošim društvom. Želeo sam da budem deo grupe. Tražio sam adrenalin koji će nadoknaditi i zameniti bavljenje sportom. Žrtvovao sam normalan život kako bih postao teniski igrač, a onda sam dotakao dno gde nisam imao ništa - rekao je Petrović za "Behind the Racquet".

Danilo je morao da se snalazi kako bi zaradio:

- Morao sam da počnem da radim kao trener. Ujak je čuo da planiram da napustim tenis jer nismo imali novca. Kontaktirao je vlasnika jedne Akademije u Francuskoj koji je pogledao moje rezultate i ponudio mi stipendiju. Sa 18 godina sam osvoji svoj prvi ATP poen. Prošao sam u četvrtfinale najjačeg fjučersa u zemlji. Najki se obratio mom sponzoru i potpisao sam prvi ugovor u Francuskoj. Moj sponzor je sve platio. Nisam želeo da trošim njegov novac za avionske karte, te sam sa njegovom porodicom proveo praznike. Imali smo odnos kakav imaju otac i sin. Sa 20 godina sam ušao u Top 400 - priča Petrović.

Nekoliko puta je napuštao tenis, ali je jedan poziv u reprezenmtaciju promenio sve.

- Pozvao me je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije i pitao da li želim da igram. Pridružio sam se timu koji su činili igrači poput Đokovića i Tipsarevića. Planirao sam da angažujem trenera, da se iselim iz doma i živim u Srbiji. Ali tada sam imao nekoliko loših turnira. Morao sam da pomognem porodici, ali novac je nestao. Vratio sam se trenerskom poslu i ispao iz Top 800. Skoro da sam ponovo napustio tenis. Tada su direktor TK Crvena zvezda i moj kondicioni trener rekli da će me trenirati besplatno. Pobedio sam na sledećem fjučersu i proglašen sam za ITF igrača meseca. Prošle godine sam skoro ponovo napustio tenis jer mi je ponestalo novca i plasman mi je pao, bio sam izvan 300. Prijatelj mi je pozajmio novac, a godinu sam završio dobro, poručio je on.

Nije tajna da teniser van prvih sto igrača imaju dosta problema, za čija se prava bori i Novak Đoković kroz organizaciju PTPA, koja se zalaže da se sredstva preko ATP drugačije raspodele.

- Čak i kada si u top 300, ne možeš da podigneš glavu jer mnogo novca gubiš. Ta situacija se u nekim drugim sportovima malo popravila, u tenisu se sve menja presporo. To me frustrira više nego bilo koji brejk ili izgubljeni meč. Zaslužujemo da znamo gde ide novac, borićemo se zajedno - zaključio je Petrović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading