(FOTO) NOLE, SRBENDO: Đoković se oglasio na Instagramu i čestitao Novu godinu!

Autor:

Sport

04.04.2021

21:00 >> 20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak Đoković je trenutno na privremenom odmoru od tenisa, a na Instagramu se oglasio specijalnom čestitkom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Đoković je svojim pratiocima čestitao Novu godinu.

Po slovenskim verovanjima Nova godina počinjala je početkom leta, odnosno današnjim kalendarom rečeno na početku aprila. Tako bi godina bila podeljena na dva dela, leto i zimu, a pratila bi promene u prirodi.

Početak leta označilo bi bujanje vegetacije, a u nekim slavnim trenucima srpske istorije korišćeni su baš kalendari od trenutka kada su slovenski bogovi stvorili svet. Po verovanju, od tada do danas prošlo je 7530. godina.

- Srećna vam svima 7530. godina. Danas počinje leto. Naš kalendar prati biološki ritam Zemlje. Godina se delila na dva dela, leto je bilo od Đurđeva do Mitrova dana, što se odnosi na period bujanja vegetacije i uopšte života na ovim prostorima. Godina je imala trinaest meseci po 28 dana, a svaki mesec je imao četiri sedmice, svaka sedmica (nedelja) imala je po sedam dana, kao što idu mesečeve mene. Na spomeniku caru Lazaru, despota Stefana Lazarevića, stoji da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine. Kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša - navodi se u Đokovićevoj poruci koju je okačio na Instagram.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading