NOVAK ĐOKOVIĆ KAKVOG DO SADA NISTE VIDELI: Zbog najboljeg tenisera svih vremena se pomeraju ČAK I UMETNIČKE GRANICE!

Autor:

Sport

08.03.2021

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno je pao rekord Rodžera Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste, pa sada više ne postoji ni tračak sumnje da je Đoković najbolji teniser svih vremena. Obožavaju Srbina svi oni koji znaju koliki je čovek i šampion, pa je jedan od njih Nikola Čuljić, koji zbog prvog reketa sveta pomera granice umetničkog sveta.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nikola Čuljić oduševio je svet svojim 3D crtežima, a najviše svojim tumačenjem Novaka Đokovića!

Ovaj gospodin počeo je da se bavi 3D crtanjem još 2014, kada je počeo sa portretima poznatih, koji su postali ludački popularni kada ih je podelio na društvenim mrežama.

Crtanjem sam krenuo da se bavim sada već daleke 2014. godine kada sam iz hobija počeo da crtam portrete poznatih ličnosti. Radove sam objavljivao na društvenim mrežama i pozitivni komentari su me gurali napred. Kada sam dostigao određeni nivo realizma krenuo sam da crtam realne objekte, najpre iz "ptičije perspektive" a zatim sam počeo da izučavam anamorfizam i počeo da crtam crteže sa izmenjenim dimenzijama koji pod određenim uglom posmatranja imaju 3D formu - istakao je Nikola Čuljić u ekskluzivnom razogovoru sa "Republikom".

Nema specifičnu tematiku, već crta ono što mu u datom momentu zapadne za oko.

- Ranije sam crtao sve što mi je padalo na pamet. Razne životinje, obuću, satove, mobilne telefone, limenke, flaše raznih pića... inspiracija je bila svuda oko mene. Bilo je potrebno naći dobru fotografiju slikanu pod idealnim uglom i sa dobrim bojama i senkama. Vremenom su ti crteži bili sve precizniji i bolji tako da su u jednom trenutku počeli da izazivaju veliku nevericu kod publike na društvenim mrežama - nastavio je ovaj 35-godišnjak.

Voli da crta svašta, najdraži mu je 3D Spajdermen koga je tek završio posle velike muke, ali misao iza njegovog crteža Novaka Đokovića zaista je fascinantna!

Koliko je zapravo teško biti najbolji u nečemu? Šta god to bilo, ovaj svet je ogroman i uvek ima neko bolji. Novak je neko ko je uspeo ono najteže, da bude bolji od svih i da u tome istraje. Odavno sam imao želju da se i on nadje na mojoj listi 3D crteža i to sam konačno i ostvario - istakao je Nikola.

RepublikaFoto: Soultime media
Đoković nije ovekovečen samo na Čuljićevom crtežu, već i na mozaiku koji je osvanuo na Dorćolu

Nije upoznao ni Noleta, niti ikoga od svojih dosadašnjih slavnih subjekata, ali se nada da će se to uskoro promeniti.

- Još uvek nisam upoznao nikoga koga sam crtao, ali se nadam da hoću - kratak je i jasan Čuljić.

Nadareni umetnik prošao je kroz veoma komplikovan proces kako bi "oživeo" Đokovića, kao što radi sa svakim svojim crtežom.

- Sve zavisi od složenosti samog crteža, boja i dimenzija. Neki radovi budu gotovi posle par sati, ali za neke treba izdvojiti i nekoliko dana pa i mnogo više. Ja kombinujem nekoliko tehnika na svojim radovima, od markera preko drvenih bojica i pastela pa sve do airbrush tehnike. Nekada deluje jednostavno ali je vrlo složeno - objašnjava on.

 

Umetnici retko mogu da žive od svog zanata, pa čak i kada na ovako impresivan način crtaju svetske šampione, ali da li je takav slučaj i sa ovim gospodarom četkica i grafitnih olovaka?

- Umetnost je u našoj zemlji diskutabilna tema. Sve to nosi pečat ranijeg perioda bez interneta i društvenih mreža kada je jako bilo teško da neko čuje za tebe. Sada je sve mnogo lakše, potrebno je da budeš dobar u tome što radiš, ma šta to bilo. Ja već nekoliko godina crtam i realistične automobile i mogu slobodno reći da sam u samom vrhu te vrste umetnosti. Verovali ili ne, od ovog posla može pristojno da se živi - oduševio je one koji bi išli njegovim stopama.

 

Za kraj nas je sproveo i kroz svoj proces kreacije, od odabira savšrene fotografije za obranu pa nadalje.

Moj crtež nastaje odabirom savršene fotografije sa koje ću gledati i crtati. Ukoliko je 3D crtež u pitanju, na fotografiji treba digitalno izmeniti određene dimenzije, tako da fotografija poprimi oblik prevrnutog trapeza. Kada dobijete referentnu sliku možete krenuti sa crtanjem. Ono što najviše buni sve one koji gledaju 3D crtež je: "Kako je moguće da crtež izlazi iz papira?" To se postiže jednostavnim odecanjem viška papira sa gornjeg dela crteža. Na kraju je samo potrebno naći savršen ugao za slikanje i magija je tu - zaključio je Nikola Čuljić, čovek koji nam je predstavio Novaka Đokovića na način kakav niko drugi ranije nije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading