RAFA I RODŽER MOGU SAMO DA PLAČU: Đoković DOBIO prestižno priznanje!

Autor:

Sport

21.12.2020

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navijači su odabrali najbolje u tenisu za 2020. godinu u izboru ATP-a.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Osim proglašenja najboljih u singlu i dublu za igrača, odnosnu dubl godine, dodeljena su i ostala priznanja, a među dobitnicima su Karlos Alkaraz, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Vasek Pospišil, Andrej Rubljov i Frensis Tijafo.

Novak Đoković je igrač godine u singlu, kao prvi na ATP listi, a Mate Pavić i Bruno Soareš prograleši su za najbolji dubl sezone.

- Srbin je godinu završio na prvom mestu po rekordni šeti put u proteklih deset godina, posle odlične sezone u kojoj je osvojio četiri titule. Đoković je pobedio u prvih 26 mečeva u sezoni, osvojivši istorijsku osmu titulu na Australijan openu, a osvojio je i trofeje u Dubaiju, Mastersu Sinsinati i Mastersu u Rimu. Bio je finalista Rolan Garosa i polufinalista ATP tur finala. Sa 33 godine, šest meseci i 16 dana, Đoković je postavio rekord kao najstariji broj jedan na kraju godine, prestigavši Nadala koji je to uspeo sa 33 godine, pet meseci i 23 dana. Đoković je takođe izjednačio rekord idola iz dečačkih dana, Pita Samprasa, koji je šest godina zaredom, od 1993. do 1998. bio na vrhu muškog profesionalnog tenisa - obrazložili su iz ATP.

Novakovi najveći rivali, Rafael Nadal i Rodžer Federer, dobili su druga priznanja.

Federer je po 18. put izabran za omiljenog igrača u izboru navijača, što je neprikosnoveni rekord. Ovo mu je ukupno 39. ATP nagrada. Švajcarac je trenutno peti na listi, a igrao je samo na Australijan openu početkom godine, kada je u polufinalu izgubio od Novaka Đokovića, da bi posle toga pauzirao do kraja sezone posle dvostrukog operativnog zahvata na kolenu.

- Zdravo, nadam se da ste svi dobro, u ovoj teškoj godini. Hteo bih svima da se zahvalim što ste ponovo glasali za mene kao omiljenog igrača. Hvala ATP i svim navijačima, koji su verovali u mene, sa željom da me što pre vide na turnirima. Naporno treniram kako bih opet bio u stanju uskoro da igram pred vama. Želim svima srećne praznike, Novu godinu s nadom da će svima biti bolje naredne godine. Moramo biti malo strpljiviji i jedva čekam da vas sve opet vidim. Čuvajte se i hvala vam - izjavio je Federer u reakciji na dobijanje priznanja.

Nagrada "Stefan Edberg" za fer-plej, nije otišla u ruke Federera, kao što je često bio slučaj ranije, već Rafaela Nadala. Ovo je treći put uzastopno da Španac dobija ovo priznanje i četvrti put uopšte. Šampion Rolan Garosa je pobedio u konkurenciji Džona Milmana, Dijega Švarcmana i Dominika Tima, koji su takođe bili nominovani.

ATP NAGRADE 2020.

Igrač sezone: Novak Đoković
Dubl sezone: Mate Pavić (Hrvatska) / Bruno Soareš (Brazil)
Povratak godine: Vasek Pospišil (Kanada)
Igrač koji je najviše napredovao: Andrej Rubljov (Rusija)
Novajlija godine: Karlos Alkaraz (Španija)
Nagrada "Stefan Edberg" za fer-plej: Rafael Nadal (Španija)
Humanitarna nagrada "Artur Eš": Frensis Tijafo (SAD)
Omiljeni igrač navijača: Rodžer Federer (Švajcarska)
Omiljeni dubl navijača: Džejmi Mari i Nil Skupski (V. Britanija)
Trener godine: Fernando Visente (trener Andreja Rubljova)
Trenerska nagrada "Tim Galikson": Bob Bret (Australija)
Novinarska nagrada "Ron Bukman": Kevin Mičel (Gardijan, V. Britanija)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading