TUŽNA VEST: Preminuo legendarni šampion Vimbldona!

Autor:

Sport

11.12.2020

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleks Olmedo, šampion Vimbldona iz 1959. godine, preminuo je u 84. godini od posledica moždanog tumora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Tako je svet tenisa ostao bez još jednog šampiona i to svega nekoliko dana posle smrti trostrukog grend slem šampiona u dublu, Amerikanca Denisa Ralstona.

Olmedo je osim Vimbldona te 1959. osvojio i Australijan open pobedivši u finalu u četiri seta Nila Frejzera. Olmedo je u Tenisku kuću slavnih uveden 1987. godine. Rođen je 1936. u Peruu, da bi se kasnije preselio u SAD, kao tinejdžer. Predvodio je Amerikance do trofeja u Dejvis kupu 1958, a te godine je sa Hamom Ričardsonom osvojio i dubl na US Openu. U finalu Vimbldona 1959. pobedio je slavnog Roda Lejvera.

- Aleks Olmedo je imao skromno poreklo i žrtvovao se mnogo da bi ostvario svoje teniske snove, postao je veliki šampion i član Kuće slavnih. Bio je sjajan igrač i heroj Dejvis kupa. Takođe moj veliki prijatelj, mnogo će mi nedostajati - rekao je predsednik Teniske kuće slavnih, nekadašnji veliki šampion, Sten Smit.

Pre njega, životnu pozornicu je ovih dana napustio i Denis Ralston, koji je imao najviše uspeha u dublu.

Član takozvane grupe "osmorica zgodnih", među kojima je bio i bivši stručni savetnik Dejvis kup tima Srbije, Nikola Pilić, Ralston je u singlu najveći uspeh imao kada je igrao finale Vimbldona 1996. u kom je poražen od Manuela Santane.

U paru sa Čakom Makinlijem je osvojio tri US Opena, 1961, 1963. i 1964. Kao trener, radio je sa Kris Evert, i to šest godina, na početku njene karijere, a potom i sa Roskom Tanerom, Janikom Noom i Gabrijelom Sabatini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading