Hjuit "minira" Novaka

Autor:

Sport

01.05.2020

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski teniser Novak Đoković je prvi predložio da se finansijski pomogne slabije rangiranim igračima tokom pandemije koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lejton Hjuit

Prema planu Saveta igrača, najboljih 100 teniser planete bi trebalo da donira novac (do 30.000 dolara) kako bi se pomoglo slabije rangiranim teniserima.

Nekadašnji prvi "reket" planete se osvrnuo i na reči Dominika Tima, koji je istakao da ne želi da donira novac jer brojni slabije rangirani igrači tenis ni ne shvataju ozbiljno i ne ponašaju se kao profesionalci.

Kako bi opisao manu Novakovog predloga, Hjuit je predstavio primer sunarodnika Džejmsa Dakvorta, trenutno 83. tenisera planete, čime spada u grupu tenisera koja bi trebalo da donira novac, a ne da ga dobije.

 - Pogledajte nekog ko je nestvarno naporno radio kao što je Džejms Dakvort. Poslednjih par godina on je uradio sve što je trebalo kako bi sebi dao priliku da se vrati u Top 100. On trenutno uopšte ne zarađuje novac, štaviše gubi novac, a ATP želi da on potencijalno donira pet ili deset hiljada dolara igračima koji su izvan Top 100. Mislim da to nije pošteno i da neće dobro proći kod određenih 'manjih' igrača - objasnio je Hjuit u razgovoru sa Semom Grotom tokom jedne emisije.

Dakvort, igrač od čije situacije je Hjuit napravio primer, odlično je počeo tekuću sezonu i u prvih par meseci od turnira je zaradio oko 160.000 dolara. Od njega bi se tražilo da donira 5.000 dolara. Dvadesetosmogodišnji Dakvort je tokom karijere zaradio oko 1,6 miliona dolara, dok su, primera radi, igrači kao što su Đoković i Tim zaradili 132 miliona, odnosno 24 miliona od nagradnih fondova

Nakon prvobitnog objavljivanja incijative, mnogi su istakli ovakav problem, kao i primer da Endi Mari, nekada prvi a sada 129. teniser planete, ne bi trebalo ni od koga da dobija novac, već da bude među najvećim donatorima.

Hjuit, ipak, misli da bi najbolji trebalo da doniraju više, iako je istaknuto da će oni donirati šest puta više nego teniseri od 50-100. pozicije.

 - Ako 'razbijete' ovaj prelog na činioce, videćete da bi najboljih četiri ili pet igrača verovatno trebalo da doniraju više novca nego što je planirano - objašnjava 39-godišnjak iz Adelejda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading