Ne bojim se Korone, vraćam se u Šangaj!

Autor:

Sport

06.03.2020

04:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus je zakomplikovao život širom planete, a najteže je u Kini, iz koje je potekla opaka bolest.

Bogdan Obradović

Veliki gradovi paralisani su strahom, a iz jednog od njih, Šangaja, u Srbiju se vratio iskusni teniski trener Bogdan Obradović (53) i za Srpski telegraf otkrio kako je živeti i raditi pod maskama i tenzijom na svakom koraku.

MERE OPREZA

- Šangaj nije direktno ugrožen grad kao, recimo, Vuhan, ali mere opreza i kontrole su na svakom koraku. Pred ulazak u svaki javni objekat, škole, bolnice, hotele, metro, aerodrome, pa i privatne zgrade, ako idete kod nekog u goste, čeka vas merenje temperature. Strah je prisutan, ali nema panike, svi su ljubazni i uglavnom prolazite, a da i ne primetite da ste pregledani. Međutim, prisustvovao sam situaciji da je jedna osoba imala temperaturu. Odmah se prešlo na sledeći korak, uzimanje brisa iz usta. Posle samo nekoliko minuta stigao je rezultat i potvrda da žena ima samo običan virus i da može da nastavi svojim putem - objašnjava Obradović, koji kaže da je po dolasku u Beograd prošao rutinsku kontrolu i merenje temperature na daljinu i da nije imao problema jer dolazi iz Kine.

Nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije je bio poslovno mesec i po dana u Šangaju, gde je u okviru teniske akademije selektirao 32 dečaka i devojčica, možda buduće zvezde belog sporta. Zbog rada sa njima on će se već za nekoliko nedelja vratiti u Kinu bez straha.

PRIMER SVIMA

- Ne bojim se koronavirusa jer su Kinezi neverovatno disciplinovani. Tamo ste, ako ste van samog žarišta, možda i najbezbedniji na svetu. Oni su neverovatnom kampanjom postigli da se svi pridržavaju uputstava. Ruke se peru redovno, svi nose maske, koje se menjaju na četiri sata jer im je to navodni rok upotrebe. Čak znaju šta treba da rade ako neko kine u njihovoj blizini. Takvi su i klinci sa kojima radim. Ponekad smo na treninzima nosili maske, nekada su nam smetale, ali deca su jednako odgovorna. Iskreno mislim da kada bismo se svi ponašali kao Kinezi, panika bi bila daleko manja - dodao je Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ko može, ostaje kod kuće

Život u Šangaju zbog koronavirusa dobio je nove obrise, ali nema tenzije. Prema Obradovićevom svedočenju, saveti nadležnih se slušaju i svako ko je mogao ostao je kod kuće.

- Kinezi daleko manje putuju nego ranije. U to sam se uverio kako na putu od Šangaja do Pekinga, gde sam presedao za Beograd, tako i posle prema Srbiji. Prihvatili su sugestije nadležnih i ne žele da putuju. Manje je ljudi i na ulicama, ali, recimo, sve uslužne delatnosti rade. Čak i isporuka hrane po kućama, na koju su se mnogi oslanjaju jer ne idu ni do prodavnice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading