Škot ŽIVOTNO UGROŽEN: "Endi Mari momentalno treba da prestane sa TENISOM!"

Autor:

Sport

25.10.2019

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni doktor Han Ridiger kaže da bi Endi Mari momentalno trebalo da prestane da se bavi tenisom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Endi Mari

Naime, Škot se nakon više od dve godine mučenja sa degenerisanim kukom, zbog čega je trpeo velike bolove početkom 2019. odlučio na radikalnu, naravno vrlo nepopularnu operaciju u kojoj su mu glave femura (butne kosti) i kuka zamenili metalnim.

Mislio je da se nikada neće vratiti na teren ali posle nekoliko meseci navikavanja i priprema, zaigrao je ponovo, a minulog vikenda i osvojio u Antverpenu prvi turnir nakon 2017. godine.

Međutim, britanski teniser bi mogao da se suoči sa trovanjem krvi kobaltom ukoliko bude nastavio da igra. Specijalista klinike u Cirihu je upozorio na katastrofalne posledice ukoliko se Marej i dalje bude takmičio sa ugrađenim veštačkim kukom.

- Iskreno, ne bih ni pomislio da je posle takve operacije moguće vratiti se sportu. To je nemmoguće. Mari je preuzeo veliki rizik. On je imao operaciju kuka takozvanim "Birmingemskim metodom". U ugrađenom delu dve metalne površine se trljaju jedna o drugu. Pre deset godina je takav metod korišćen u Švajcarskoj, ponekad sa katastrofalnim posledicama - upozorio je Ridiger.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Endi Mari

Kako je istakao, u tom slučaju pokreti kretanja i zaustavljanja su veoma rizični, kao i da može da dođe do trovanja krvi usred abrazije metalnih delova.

- Te proteze traju mnogo kraće nego kod drugih metoda pošto su katastrofalne po telo. Kretanja, naročito unapred i pri naglom stajanju su veoma štetna. Tu ne mislim na profesionalnog sportistu gde je sve to mnogo gore. Abrazijom metala, kobalta on dospeva u organizam i truje ga. Kosti se troše i dolazi do oštećenja i njih i nervnioh sistema. Dobijao sam zahteve da radim takve operacije, ali taj metod ne koristim i ne preporučujem nikome - istakao je Ridiger.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Endi Mari

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading