ŠOKANTNO: Rusi i Belorusi BOJKOTUJU Olimpijadu u Parizu! Šta se dešava?

Autor: Vladimir Vorih

Sport

24.04.2024

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka koja j već bila najavljena...

ŠOKANTNO: Rusi i Belorusi BOJKOTUJU Olimpijadu u Parizu! Šta se dešava?

Foto: Tanjug/AP

Zastava Rusije

Prema najnovijim informacijama, nijedan ruski ili beloruski mačevalac neće se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta. Naime, predsednik Evropske mačevalačke konfederacije, Đorđo Skarso, objavio je danas da ni ruski ni beloruski mačevaoci nisu prijavljeni za evropski olimpijski kvalifikacioni turnir. Iako neki od njih ispunjavaju uslove da nastupe sa statusom "neutralnog sportiste", njihovo odsustvo sa ovog takmičenja izazvalo je iznenađenje i postavilo pitanje razloga za ovakvu odluku.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Podnjakov, prethodno je izrazio nezadovoljstvo time što je najboljim ruskim mačevaocima uskraćen status neutralnog sportiste. On je čak zapretio bojkotom olimpijskog turnira u mačevanju prošle godine, nakon čega je predsednik Mačevalačkog saveza Rusije, Ilgar Mamedov, potvrdio da niko od ruskih mačevaoca neće učestvovati na Olimpijskim igrama. Ovo je izazvalo pažnju javnosti s obzirom na to da je među onima kojima je uskraćen status neutralnog sportiste bila i aktuelna olimpijska šampionka, Sofija Podžakova.

Foto: twitter printscreen

Bez ruskih i beloruskih mačevalaca na Olimpijskim igrama

 

Iako su sportisti iz Rusije i Belorusije uspeli da obezbede mesta na Olimpijskim igrama u rvanju, situacija je drugačija kada je reč o mačevanju. Naime, ruski i beloruski sportisti mogu učestvovati pod neutralnom olimpijskom zastavom, ali uz stroga ograničenja. Na primer, moraju izbegavati otvorenu podršku ofanzivi koju je Rusija pokrenula u Ukrajini u februaru 2022. godine, kao i da nisu članovi sportskih klubova povezanih sa ruskim snagama bezbednosti.

I pored navedenih ograničenja, ruski ministar sporta, Oleg Maticin, sredinom marta je odbacio mogućnost bojkota Igara. Međutim, izazvalo je dodatan gnev Moskve to što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) isključio Ruse i Beloruse sa ceremonije otvaranja Igara.

Očekuje se da će ova situacija izazvati dodatnu pažnju i rasprave u javnosti, a ostaje da se vidi da li će se nešto promeniti do početka Olimpijskih igara u Parizu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading