MOŽETE I DA ME STRELJATE: Čuvena SVETSKA ŠAMPIONKA osuđena na 12 godina zatvora!

Autor:

Sport

27.12.2022

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokantne vesti stižu iz Belorusije.

MOŽETE I DA ME STRELJATE: Čuvena SVETSKA ŠAMPIONKA osuđena na 12 godina zatvora!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandra Herasimenija

Aleksandra Herasimenija, jedna od najuspešnijih beloruskih sportistkinja u istoriji, osuđena je u odsustvu na 12 godina zatvora.

Kako je saopštilo tužilaštvo, 36-godišnjakinji se sudilo zbog toga što je uputila apel međunarodnim strukturama da uvedu sankcije Belorusiji, da ne dozvole njenim sportistima da se takmiče pod državnom zastavom i da otkažu velike turnire na teritoriji te zemlje.


Bivša plivačica optužena je i za širenje lažnih informacija o događajima u zemlji 2020. godini, kada je tokom protesta zbog reizbora Aleksandra Lukašenka na mesto predsednika, Herasimenija je potpisala otvoreno pismo, sa drugim beloruskim sportistima, pozivajući na „slobodne izbore“.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandra Herasimenija u bazenu

Herasimenija je zatim otišla iz Belorusije u Litvaniju, gde je osnovala fond “sportske solidarnosti”, koji je kasnije beloruski sud prepoznao kao “ekstremističku organizaciju”. 

Osnovni cilj fonda bio je podrška sportistima koji su privedeni zbog učešća na mirnim protestima, isključeni iz reprezentativnih selekcija, povučeni sa takmičenja, otpušteni ili lišeni stipendija zbog izražavanja političkog stava.

- Pročitali su presudu, smejali se i nastavili da slave. Kako kažu, možete i da me streljate u odsustvu - prokomentarisala je presudu 36-godišnjakinja na svojoj Fejsbuk stranici.

Beloruskinja je olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. na 50 i 100 metara slobodno, a vlasnica je i bronze iz Rija 2016. na 50 metara slobodno. Herasimenija je postala svetska šampionka 2011. godine, u disciplini 100 metara slobodno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading