ŠOK U FORMULI 1: Ferstapen ostaje bez titule?

Autor:

Sport

30.09.2022

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maks Verstapen bi mogao da ostane bez titule u Formuli 1, ako je verovati pisanjima italijanskih medija.

ŠOK U FORMULI 1: Ferstapen ostaje bez titule?

Foto: Tanjug/AP

Maks Ferštapen

Razlog je taj što je Red Bul premašio ograničenja budžeta, zbog čega bi mogao da bude ozbiljno kažnjen. "GazetoDeloSport" prenosi da je znatno premašio ograničenje od 147,4 miliona dolara, pa bi mogao da ostane bez šampionske titule.

Sezonu 2021. obeležilo je uvođenje ograničenja budžeta. Troškovi nisu mogli da pređu ukupno 147,4 miliona dolara (oko 130 miliona evra u 2021. godini), s tim da zarade vozača i komercijalne operacije nisu bili deo tog limita. Svako prekoračenje manje od pet miliona dolara, FIA smatra manjim prekršajem, ali je, navodno, Red Bul znatno premašio taj dozvoljeni minus - tvrde Italijani.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Verstapen slavi pobedu na "Hungaroringu"

Ipak, FIA nema definisan pravilnik, pa se ne zna tačno kakva bi kazna čekala Red Bul, ukoliko dokazi budu tačni. Podsetimo, Ferstapen je titulu prošle sezone osvojio tek u poslednjem krugu trke u Abu Dabiju,a ovo otvara mogućnost Hamiltonu da možda stigne do titule.

FIA je slobodna da odredi kaznu koju želi ako utvrdi prekršaj. To može da bude smanjenje budžeta timu u budućnosti, ali i oduzimanje bodova vozačima. Ako se utvrdi da je vozač Red Bula Maks Ferstapen koristio nepropisan bolid, njegova prednost od osam bodova na kraju prošle sezone mogla bi da bude nelegitimna i da bude naknadno kažnjena. Međutim, FIA bi mogla da smatra da vozač nije odgovoran za greške svog tima, pa da oduzme bodove u šampionatu konstruktora, što ne bi imalo posledica. Mercedes je prošlu sezonu završio na prvom mestu u generalnom plasmanu konstruktora sa 613,5 bodova, dok je Red Bul bio drugi sa 585,5 - zaključuje italijanski list.

Takođe, Italijani prenose i da je Red Bul prekoračio budžet i ove sezone.

Ferstapen trenutno ima 335 bodova u ovoj sezoni, što je čak 116 više od Leklera, na samo šest trka do kraja. Videćemo da li će ovi navodi uticati na Holanđanina, koji je izuzetno dominantan tokom čitave sezone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading