Srpski boks kroz Jerevan u istoriju, Abasov i Agejev: „Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju"

Autor:

Sport

31.05.2022

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve, ali vredne! Najvrednije! Zlatne! Medalje koje su na Evropskom šampionatu u jermenskom gradu Jerevanu iskovali srpski boks reprezentativci Vahid Abasov i Artjom Agejev zauvek će ostati ispisane u velikoj knjizi istorije srpskog i evropskog boksa. Ne samo zbog toga što je njihov sjaj zlatan, već i zbog toga što su u Srbiju stigle nakon 37 godina i što su prva zlata Starog kontinenta za našu zemlju od kako smo samostalna država. Prvi put na pobedničkom postolju Prvenstva Evrope u konkurenciji seniora u olimpijskom boksu srpskom bokseru intonirana je himna „Bože pravde". Čestitke su odmah stigle od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva omladine i sporta naše zemlje.

Srpski boks kroz Jerevan u istoriju, Abasov i Agejev: „Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju"

Foto: BSS

Srbi u Jerevanu

Čekanje od 37 godina nagrađeno je sa dva zlata, fabulom iz snova. U jednom danu u razmaku od sat vremena iskovane su dve medalje najsjajnijeg sjaja, čast srpske trobojke odbanili su časno i za ponos naši reprezentativci Abasov i Agejev.
„Zlatni trenutak istorije srpskog boksa. Ispunjeni smo ponosom i radošću, privilegija je i čast doživeti ove momente u karijeri i životu. Srbija je nakon skoro četiri decenije ponovo stala na pobedničko postolje evropskog šampionata u najjačoj muškoj kategoriji. Radili smo puno, svakodnevno, posvećeno, žestoko i sa samo jednim jasnim ciljem do kojeg smo na kraju i došli. Zahvaljujem se svim reprezentativicima na svemu što su pokazali, uradili, na svom trudu, na izgaranju na svakom treningu i meču. Zahvalnost kompletnom stručnom štabu, svako je ogroman deo sebe utkao u ovaj rezultat, kao i Bokserski savez Srbije na čelu sa predsednikom Nenadom Borovačninom. Nalazimo se na krovu Evrope, ali na ovome nećemo stati, idemo dalje u nove pobede i osvajanje novih bokserskih venaca, od svetskih do olimpijskih" – zaključio je selektor muške boks reprezentacije Srbije Milan Piperski.

Republika

Foto: BSS

 
Republika

Foto: BSS

 

 

Šampion Beogradskog pobednika 2021, srpski boks as u poluvelter kategoriji Abasov prvi je obradovao sve poklonike plemenite veštine u Srbiji. U olimpijskoj kategoriji 63.5 - 67 kg Vahid Abasov u borbi za zlato salvadao je Gruzijca Laša Gurulija koji je novembra 2021.  osvojio bronzanu medalju na AIBA Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu. Abasov je bio brži u razmenama, bio kompletno bolji rival, potvrdio klasu i na kraju zasluženo slavio.

Republika

Foto: BSS

 
Republika

Foto: BSS

 

- Srbijo ponosni smo i srećni, zlato sija na našim grudima. Srbijo donosimo ti kući zlato. Ovo je istorija za Srbiju i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mom timu i trenerima koji su vredno radili na ovoj zlatnoj medalji. Bila je to dobra borba, ali sam od prvih sekundi osetio da sam danas jači. Idemo dalje, ovo je samo početak, najvažniji zadatak koji sam pred sebe postavio je medalja na Olimpijskim igrama u Parizu za Srbiju - rekao je nakon intoniranja himne Bože pravde u Jerevanu Vahid Abasov.

Republika

Foto: BSS

 

Kako je počeo tako je i završio, šampionskim plesom. Imao je taj sudbonosni zadatak da prvi počne misiju u ringu srpske selekcije u Jerevanu, a zatim i da kao poslednji naš predstavnik pokaže svo svoje umeće i omogući da se po drugi put na pobedničkom podijumu nađe Srbija, intonira naša himna i zavijori naša zastava. Srpski poluteškaš Agejev u olimpijskoj kategoriji 75 do 80 kg iskovao je zlato pobedom nad Italijanom Alfredom Kromvelom Komijem koji je tokom cele karijere izgubio samo dva meča. Italijan je Evropski šampion do 22 godine, ali u finalu takmičenja u Jerevanu nije imao rešenja za briljantnog Srbina.

- San je ostvaren, najsjajnije odličje sija na našim grudima. Zlatne medalje nosimo u našu prelepu Srbiju. Vredno smo radili, verovali u sebe, išli korak po korak, strpljivo gradili ovo što je sada tu, čemu se svi radujemo, a to je evropski tron, to je naslov šampiona Starog kontinenta i zlato koje ponosno nosimo u Srbiju – zaključio je srpski reprezentativac Artjom Agejev.

Foto: BSS

 

Srbiju su na Evropskom prvenstvu u Jerevanu predstavljati: Omer Ametović, Tamir Galanov, Pavel Fjedorov, Vahid Abasov, Sandro Poletan, Almir Memić, Artum Agejev, Vladimir Mirončikov, Sadam Magomedov i Sergej Kalčugin. Od desetke koja je branila bolje naše zemlje u Jermeniji čak sedam borilo se u beogradskoj Areni na Svetskom šampionatu koji je održan 2021. među kojima i osvajač bronzane medalje Vladimir Mirončikov. Ostvareno je 13 pobeda, osvojene su dve zlatne medalje, pet reprezentativaca Srbije boksovalo je u četvrtfinalu.

Na Evropskom prvenstvu u elitnom boksu za muškarce u Jermeniji učestvovalo je 219  boksera iz 39 zemalja i borilo se za ukupno 52 medalje u 13 zvaničnih težinskih kategorija: 48 kg, 51 kg, 54 kg, 57 kg, 60 kg, 63,5 kg, 67 kg, 71 kg, 75 kg, 80 kg, 86 kg, 92 kg i +92 kg.

U konkurenciji 39 država: Gruzija tri zlata, Srbija dva, osam zemalja po jedno (ARM, BEL, ESP, ENG, FRA, GER, IRL, ITA).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading