Srpkinje kreću u borbu za medalje na SP u Istanbulu!

Autor:

Sport

09.05.2022

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za dame i njihovo umeće u megičnom četvorouglu.

Srpkinje kreću u borbu za medalje na SP u Istanbulu!

Foto: BSS

Svetsko prvenstvo u konkurenciji bokserki u olimpijskom boksu sa prvim mečevima startuje 9. maja 2022. u Istanbulu. Na ovom najvažnijem takmičenju za dame čiji je domaćin Turska i gde će nastupiti 310 bokserki iz 73 zemlje sveta, grb Srbije braniće šest bokserki u isto toliko različitih težinskih kategorija.

Ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva u boksu za žene održana je u Omladinskom i sportskom objektu Bašakšehir u Istanbulu gde će biti održan i sam šampionat i sve borbe. Kao i na Svetskom prvenstvu u boksu za muškarce održanom u Beogradu 2021. tako i na ženskom po prvi put u istoriji boksa osvajačima medalja slede vredne novčane nagrade: prvo mesto 100.000 dolara, srebrna medalja donosi 50.000, a obe bronze u svakoj težinskoj kategoriji 25.000 dolara.  Zastavu Srbije je na svečanom defileu nosila je Jelena Zekić koja u kolekciji brojnih medalja ima i naslov najbolje tehničarke na 58. Beogradskom pobedniku 2020.

Republika

Foto: BSS

Jelena Zekić

 

Prvog dana Svetskog šampionata za dame u Istanbulu u ring neće ulaziti srpkinje, ali će već 10. maja 2022. čast da otvori nastup srpkinja na šampionatu sveta imati naša Snežana Šiljković u kategoriji do 48 kilograma. Prva protivnica našoj Snežani biće predstavnica Južne Afrike Dila Vujolvethu.

Republika

Foto: BSS

Snežana Šiljković

 

Treći dan takmičenja, 12. maja u hali Bašakšehir u ring ulaze četiri reprezentativke Srbije: 50 kg Nina Radovanović protiv He Su Kang (Južna Koreja), 54 kg Jelena Zekić protiv Kristin Kruveljer (Francuska), 60 kg Natalija Šadrina protiv Jeonji Oh (Južna Koreja) i u kategoriji do 66 kg Milena Matović protiv Stefani Pineiro Akuino (Portoriko).

Republika

Foto: BSS

Nina Radovanović

 

Šesta srpska vedeta u Istanbulu Jelena Janićijević koja je u prvom kolu slobodna, u drugom kolu nastupiće 15. maja protiv pobednika meča Viviana Beatriz Palensio (Argentina) – Mai Kito (Japan).

Uz reprezentativke Srbije na šampionatu sveta u Turskoj nalaze se i treneri Marko Tubić, Luis Frometa, Bato Venkov, Darko Radovanović i Stefan Hubert.

- Radile smo danonoćno, mesecima i spremale se za najveći izazov naših dosadašnjih karijera. Maksimalno smo motivisane, hrabre, rešene da ostavimo srce u ringu za trijumf Srbije. Naš šest boriće se za istoriju i slavu naše zemlje, verujemo da će bar jedna od nas uspeti da ostvari san koji svaka od nas sanja, a to je da se nađe na pobedničkom postolju svetske smotre bokserki u Istanbulu. San je bilo koja medalja, a kada bi bila ona najsjajnija to bi značilo i intoniranje naše himne, što nema cenu. Neka igre počnu i neka nam donesu radost za koju smo krvavo radile i koju zaslužujemo – istakla je Zekićeva.

Republika

Foto: BSS

Jelena Zekić

 

Žreb nije pomilovao srpsku reprezentativku Nataliju Šandrinu.

- Težak žreb, ali što se mora nije teško. Preko trnja i nadam se ovaj put do zvezda. Moja potencijalna protivnica u četvrtfinalu je kao i pre dve godine Brazilka Fereira koja je tada pobedila 3:2, verujem da će ovaj put biti rezultat u moju korist i doneti medalju za Srbiju na SP – zaključila je Šandrina.

Turska olimpijska i svetska šampionka Busenaz Surmeneli nada se zlatnoj medalji kod kuće na Svetskom prvenstvu u boksu za žene IBA (Međunarodne bokserske asocijacije). (IBA). Surmeneli će braniti titulu do 69 kilograma u Omladinskom i sportskom domu Bašakšehir, počevši preliminarnim mečom protiv italijanke, nosioca svetske srebrne medalje Anđele Karini.  Surmeneli nije jedini branilac titule u Istanbulu - Brazilka Beatriz Fereira je jedno od najvećih imena na događaju, a osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama brani svoju titulu ispod 57 kg.

Huang Hsiao-Ven iz Kineskog Tajpeja je aktuelni šampion ispod 51 kg.  Fereira je stigla na SP u Istanbul nakon trijumfa na Prvenstvu američke bokserske konfederacije aprila 2022, dok je Huang postala prva bokserka Kineskog Tajpeha koja je osvojila olimpijsku medalju uzevši bronzu na OI u Tokiju 2020. Ostale nacije za koje se očekuje da će biti odlične su Indija i Kazahstan. Drugi put u istoriji ovog takmičenja Turska je domćin, prvi put ugostili su najbolje bokserke sveta u Antaliji pre dve decenije, 2002. godine.  IBA (Međunarodna bokserska asocijacija ) održaće vanredni kongres u petak (13. maja) i subotu (14. maja), koji uključuje predsedničke izbore, dok se sam boks šampionat završava 20. maja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading