ŠOKANTNA ODLUKA MOK ZBOG MLADE RUSKINJE! Ako Valijeva osvoji medalju, dodele NEĆE BITI!

Autor: Republika

Sport

14.02.2022

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) neće održati ceremoniju dodele medalja za žensko umetničko klizanje ako Kamila Valijeva bude među dobitnicima nagrada u Pekingu

ŠOKANTNA ODLUKA MOK ZBOG MLADE RUSKINJE! Ako Valijeva osvoji medalju, dodele NEĆE BITI!

Foto: Tanjug/AP

Kamila Valijeva

MOK je doneo šokantnu odluku iako su prethodno odbačene tvrdnje o dopingu ruske klizačice i njoj je dozvoljeno da se takmiči, prenosi "RT".

Organizatori su takođe saopštili da neće održati odloženu ceremoniju za timski događaj u umetničkom klizanju u Pekingu, koji je pripao ruskom timu u kom je bila i 15-godišnja Valieva.

- U interesu poštenja prema svim sportistima i dotičnim članovima NOK-ima (Nacionalnim olimpijskim komitetima), ne bi bilo prikladno održati ceremoniju dodele medalja za ekipno klizanje tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. jer bi to uključivalo sportistu koji sa jedne strane ima pozitivan A-uzorak, ali čije kršenje antidoping pravila još nije utvrđeno s druge strane. Ako gospođa Valijeva završi među tri najbolja takmičara u ženskom pojedinačnom klizanju, neće se održati ceremonija dodele medalja i cveća tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022 - piše u saopštenju MOK.

Kamila Valieva dobila je dozvolu na nastavak takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio zahteve da se tinejdžerki izrekne suspenzija zbog pozitivnog doping uzorka uzetog u decembru mesecu.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani doneo je odluku nakon dugog i burnog saslušanja koje je trajalo do ranih jutarnjih sati u ponedeljak, pa će Valijeva moći da se takmiči u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji koja počinje u utorak, gde je glavni favorit za zlato.alijeva je oduševila svet neverovatnim četvorostrukim skokom, čime je postala prva klizačica kojoj je to pošlo za rukom u olimpijskoj konkurenciji.

Međutim, ubrzo nakon toga pojavile su se informacije da je rusko "čudo od deteta" bilo pozitivno na zabranjeni lek trimetazidin, prenosi Blic.

Kamila je koristila lek "Trimetazdin", koji na listi nedozvoljenih supstanci Svetske doping agencije spada u kategoriju "modulatori hormona i metabolizma". Reč je zapravo o leku koji se koristi procesu lečenja angine pektoris ili bolova u grudima zbog smanjenog dotoka krvi u srce, ali i povećava izdržljivost, kao i protok krvi, a to su razlozi zbog kojih je i zabranjen.

Ovaj lek nije dozvoljen u SAD, a Svetska doping agencija ga je na listu zabranjenih susptanci dodala 2014. godine i od tada je zabranjen za upotrebu tokom samih takmičenja, ali i van istih. Takođe, WADA je u januaru 2018. godine izdala upozorenje da bi ovaj lek mogao da se pojavi u uzorcima urina kao lažno pozitivan na "Lomericin", lek za migrenu koji je dozvoljen.

Međutim, na kraju je ipak doneta odluka da mlada Ruskinja sme da nastavi takmičenje, a detalji i razlogi ovakve presude biće uskoro objavljeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading