DA LI SE IZA SVEGA KRIJE OBRAČUN SA RUSIMA? Sporni dokazi koji ukazuju na DOPING!

Autor:

Sport

10.02.2022

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska klizačica Kamila Valieva glavna je tema svetskih medija.

DA LI SE IZA SVEGA KRIJE OBRAČUN SA RUSIMA? Sporni dokazi koji ukazuju na DOPING!

Foto: Tanjug/AP

Kamila Valijeva

Valieva je koristila trimetazidin, koji pomaže u lečenju srčanih problema i poboljšava bolji protok krvi, te navodno i izdržljivost.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Iz Olimpijskog komiteta Rusije za sada nema reakcija, samo kratka poruka da Valieva nije suspendovana, dok tamošnji lekari i novinari veliku pažnju posvećuju ovom slučaju.

- Lek trimetazidin ni na koji način ne pomaže sportisti. Uopšte. Pronađen je u jednom jedinom uzorku u decembru. Minimalna količina. Nije ga bilo u uzorcima ni pre ni posle. Nema dopinga. Ne! Ovaj lek za srce nema uticaj na performanse. Ostavite Kamilu na miru - napisao je ruski istaknuti novinar Vasilij Konov.

Doktorka Sadija Kan, kardiolog i professor na "Northwestern University Feinberg School of Medicine" kazala je za Rojters da bi teoretski trimetazidin mogao da utiče na performanse.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ideja bi mogla da bude, potencijalno, da, ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili da vežba efikasnije omogućavajući srcu da radi super-normalno - rekla je Kan.

Doktorka je dodala, ipak, da ne postoji nikakav dokaz da ovaj lek sve to donosi.

Ako Rusiji bude bilo oduzeto ekipno zlato, ono će pripasti Americi, Japanu bi bilo dodeljeno srebro, dok bi četvrtoplasirana Kanada osvojila bronzu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading