ON PREOKREĆE ISTORIJU SRPSKOG AUTOMOTO SPORTA: Srbija će imati za koga da navija u Formuli 1!

Autor:

Sport

02.02.2022

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi srpski vozač koji se trenutno takmiči u Formuli 4, proživljava svoj san, a nada se da će uskoro postati i prvi Srbin u "najbržem cirkusu" na svetu.

ON PREOKREĆE ISTORIJU SRPSKOG AUTOMOTO SPORTA: Srbija će imati za koga da navija u Formuli 1!

Foto: Privatna arhiva

Filip Jenić je automobilista, trenutno vozač "Campos racing“ tima koji je prošle sezone debitovao u Formuli 4. Postepeno ide ka napred, ka većim i jačim kategorijama u želji da dosegne do svog, a slobodno mogu reći i sna svih nas koji navijamo za njega – Formule 1!

 

 

U razgovoru za portal "sportske.net" Jenić je detaljno opisao način na koji se zaljubio u formulu, što nije nimalo lako u zemlji u kojoj živimo. Srbija, kako je poznato, nikada nije imala vozača u Formuli 1.

- Od malih nogu, praktično od kada znam za sebe išao sam na trke F1 širom Evrope sa mojim tatom i kroz to počeo da vozim karting sa četiri godine na stazi nedaleko od Beča. Kroz celu karijeru u kartingu najveca podrška bila je moja porodica, pogotovo moj tata koji je sa mnom više od 10 godina putovao po Evropi. Sada kako sam prešao u Formulu najveću podršku i poverenje pored porodice imam od strane sponzora. (British Motors Srbija, W.D Concord West) - započeo je Filip Jenić za "sportske.net".

 

 

Logičan, ali ne i nužan (zavisno od prikazanog talenta) bio je prelazak u veću organizaciju, gde skauti pomno prate svakog vozača.

- Na kraju sezone 2020, ujedno i moje poslednje karting sezone, nakon pet osvojenih titula u okviru centralne Evrope, uz prave ljude u pravom trenutku, odlučili smo da je vreme za korak u jednosede. Kontaktirali su me mnogi timovi, ali sam izabrao Teo Martin Motorsport, jer je bez obzira na manjak iskustva to bio veliki tim, koji je te sezone kao i ja debitovao. Trenirao sam u Madridu tokom cele sezone kako bih spreman dočekao predstojeće trke.

Kako je biti jedan od malobrojnih sa ovih prostora čije ime se nalazi među vozačima formule?

- Biti jedan od retkih sa ovih prostora u ovom sportu daje mi dodatni motiv. Borim se svaku trku kako bi se naša zastava vijorila na velikim stazama uz našu himnu.

Filip je svoju debitantsku sezonu u Formuli 4 označio kao uspešnom, ali ciljevi su porasli.

- Šampionat je bio jedno posebno iskustvo, bilo je i starih prijatelja iz kartinga, odlicna organizacija. Vozili smo na dobro poznatim stazama: Spa, Portimao, Barselona, Herez, Valensija i Aragon. Prva trka bila je u Spa, tako da je to dodatno otežalo moju debitantsku trku, ali sam odmah u prvoj trci došao do prvog boda. Kroz sezonu vidan je napredak, jedini veliki pad bila je trka u Aragonu koja se vozila pre letnje pauze, ali ona je upravo bila i prekretnica ove sezone. Nakon te upisao sam brojne trke u Top 10, podijum u Valensiji i na samom kraju sezone i pobedu u Barseloni. Neopisiv je osećaj kada prvi prođete kroz cilj, pogotovo na stazi kao što je Barselona. Ta trka je i meni i timu pokazala da je sav trud i rad vredeo, videti inženjere, mehaničare i šefa tima u suzama bilo je posebno iskustvo. Ali ništa ne može da pobedi intoniranje naše nacionalne himne na podijumu nakon pobede.

 

 

Krajem januara ove godine saopšteno je da će Filip Jenić u novoj sezoni biti deo španskog tima "Campos racing".

- Prelazak u Campos racing donosi sa sobom nove izazove i očekivanja. Tim sa velikom istorijom, fantastičnim rezultatima u protekloj sezoni u F4 i svakako potpuno drugačiji tim u odnosu na Teo Martin što se tiče iskustva i znanja u toj oblasti Motosporta. Idemo korak po korak, tim veruje u mene, ja verujem u njih, cilj ove sezone je titula, biće to težak izazov, ali ne i nemoguć. Radujem se početku sezone.

Nije tajna – Formula 1 je zacrtan cilj za Filipa Jenića.

- Naravno moj konačni cilj zbog kojeg svakog dana radim na sebi i kojem sam se posvetio jeste Formula 1. To je dugačak i težak put, ali radim korak po korak, sebi zadajem ciljeve sezonu po sezonu i daću svoj maksimum da ostvarim san.

Kako izgleda život jednog šesnaestogodišnjaka koji, uprkos karijeri, obavlja i svoje tinejdžerske obaveze?

- Tokom sezone treniram u štabu tima za koji vozim, u ovom slučaju je to Valensija. Živim i pohađam Treću beogradsku gimnaziju u Beogradu, a kada je potrebno, zahvaljujući razumevanju profesora i direktorke, otputujem na treninge, odnosno trke. Treniramo na psiho-fizičkoj spremi i provodimo mnoge sate vežbajući na simulatoru.

I za kraj, kao neko ko je unutar ovog sporta, upitali smo ga kako je on video prošlu sezonu Formule 1 i kontroverznu trku u Abu Dabiju.

- Prošla sezona F1 je prema meni dala novu svežinu u ovaj sport. Uvek sam hteo da se titula odluci u poslednjoj trci sezone, ali spletom okolnosti odlučena je u poslednjem krugu sezone. O odlukama FIA ne bih da komentarišem, jer to nije na meni da sudim, ali se svakako radujem sledećoj sezoni - završio je Jenić za "sportske.net".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading