ĐOKOVIĆA PROTERALI IZ ZEMLJE, A SVOJE SPORTISTE GURAJU DA ŠIRE PROPAGANDU PO KINI! Licemernom ponašanju Australijanaca NEMA KRAJA!

Autor:

Sport

23.01.2022

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljiv su narod ti Australijanci. Najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću nisu dozvolili da slobodno izrazi svoje stavove o zdravlju, već su ga naprotiv - proterali iz Australije. Sada licemerno pozivaju svoje sportiste da na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu propagiraju političke stavove!

ĐOKOVIĆA PROTERALI IZ ZEMLJE, A SVOJE SPORTISTE GURAJU DA ŠIRE PROPAGANDU PO KINI! Licemernom ponašanju Australijanaca NEMA KRAJA!

Foto: Starsport/Ilustracija

Novak Đoković

Jang Šu, zamenik direktora za međunarodne odnose u pekinškom organizacionom komitetu ZOI 2022, istakao je da Kina neće dozvoliti propagiranje političkih stavova na ovogodišnjim igrama.

Sve što učesnici Igara budu govorili a što je u olimpijskom duhu, to će svakako biti omogućeno i pravo na to biće sačuvano. Ali, izražavanje stavova koji su protivni olimpijskom duhu, a naročito izražavanje stavova protivnih kineskom zakonu i propisima, biće predmet određenih kažnjavanja. Politizacija sporta protivna je Olimpijskoj povelji - istakao je Jang Šu na konferenciji za štampu.

Australijskom ministru sporta Ričardu Kolbeku nije se svidela ova izjava. On je pozvao sve australijske sportiste da u Pekingu slobodno izražavaju političke stavove. 

Zanimljivo je videti da u njegovoj zemlji sportisti nemaju ni blizu takvo pravo, ali zato bi on da Kini servira svoja pravila propagande. 

Međunarodni olimpijski komitet je jasno stavio do znanja da svi sportisti imaju pravo na političko mišljenje i slobodu da ga izraze kroz društvene mreže i intervjue za medije. A ako neko preti australijskim sportistima zbog onoga što će pričati, to nas sve veoma zabrinjava i naravno da uopšte u tome nema podršku australijske vlade - rekao je Kolbek.

 

 

Ipak, čini se da se australijski ministar malo zaneo u svom licemerju, jer Olimpijska povelja ne predviđa mešanje sporta i politike.

U 50. članu, koji se tiče "Promovisanja, demonstracija i propagande", u stavu 2) se navodi:

Sve vrste demonstracija, kao i svaka politička, religiozna ili rasna propaganda, zabranjeni su na svim olimpijskim lokalitetima.

Zimske olimpijske igre u planu su da se održe od 4. do 20. februara u Pekingu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Ranislav

23.01.2022 20:48

Tako im Bog pomogo i dabogda potonuli kao Atlantida.