SRAMNA ODLUKA MOK-A: Jovana neće braniti zlato u Parizu - UMESTO KARATEA SE UVODI BREJKDENS!

Autor:

Sport

14.08.2021

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spekulisalo se, sumnjalo i odmahivalo glavom kako to nije moguće. Ali, došlo je i do zvanične odluke. Karatea neće biti na narednim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Neverovatno. 

Ova odluka prilično utiče na Srbiju koja bi predstavljena Jovanom Preković imala priliku da brane osvojenu zlatnu medalju iz Tokija.

Čelnici karatea pokušali su da urade sve kako bi uspeli da preokrenu odluku, koja je već neko vreme najavljivana. Upućivali su razne apele, pa je čak uključen i Stiven da Kosta, čuveni francuski šampion.

Sve to nije urodilo plodom, a rečenica Kita Mekonela, direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta, potvrdila je da ovog sporta neće biti u Parizu.

- Vrata su definitivno zatvorena za karate - rekao je Mekonel koji je pojasnio da se tako održava ravnoteža između tradicionalnih veština i one koje se tek razvijaju.

Takođe se predpostavlja da karatea neće biti ni u Parizu, a verovatno ni u sklopu Igara u Los Anđelesu 2028. godine.

- MOK razume frustraciju ljubitelja karatea i želje šampiona Stivena Da Koste. Međutim, odluka je doneta. Novi sportovi će zavesti mladu publiku - izjavili su iz MOK-a.

Ko zamena za karate u program igara uključen je brejkdens.

Da pojasnimo, Brejkdens je nastao sedamdesetih godina prošlog veka. Igrali su ga pretežno američki dečaci.

Karakterišu ga atraktivni i zahtevni pokreti kao što su obrtaji, vetrenjače, zamasi i rad nogu, razne akrobacije.

Većina pokreta se izvode na podu. Ima dosta sličnosti sa društvenim - folklornim plesom zapadno-afričkih naroda (Mali, Zambija, Senegal), ali je nastao spontano na ulicama američkih gradova da bi se narednih 10 godina proširio po celom svetu.

Brejkdens je najzahtevniji ulični ples i ne treba ga mešati sa ostalim kao što su hip hop, strejt dens, električni bugi… Danas u školama plesa se uče mnogi plesovi, a brejkdens je kruna svega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading