ŠAMPIONKA KAKVA SE JEDNOM RAĐA: Vera Nikolić, jedina srpska svetska rekorderka!

Autor:

Sport

28.06.2021

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju je potresla vest o smrti Vere Nikolić u 72. godini života.

RepublikaFoto: Tanjug/Dušan Aničić
Vera Nikolić

Vera je rođena 23. septembra 1948. u selu Grabovica kraj Despotovca u porodici kovača Mike Nikolića.

Od malena je pokazivala sklonost ka atletici, a na početku se takmičila u krosovima, gde ju je zapazio atletiski entuzijasta Aleksandar Petrović. Godinu dana je bilo dovoljno da Verin talenat dođe do izražaja.

Već sa 16 godina je postala reprezentativka Jugoslavije, a ubrzo i prvakinja Balkana.

Na Evropskom prvenstvu je debitovala sa nepunih 18 godina, u septembru 1966. u Budimpešti. U trci na 800 metara osvojila je zlato, rezultatom 2:02,8, pobedivši ispred favorizovane Žuže Sabo.

To je bila prva zlatna medalja za SFRJ na atletskim evropskim šampionatima, zbog nje su je prozvali "Zlatna Vera", a iste godine ju je list "Sport" proglasio za sportistu godine.

Samo godinu dana kasnije, Vera ostvaruje najveći rezultat u karijeri. Na londonskom stadionu "Kristal Palas", postavila je svetski rekord svojoj disciplini, u vremenu 2:02,2.

Vera je nakon te trke najavila novo pomeranje granica.

- Srećna sam zbog uspeha, ali istovremeno shvatam da je to sada jedna velika obaveza. Ipak, čini mi se da je ovo što se juče dogodilo tek pravi početak. Želim da probijem barijeru od dva minuta na stazi od 800 metara. Kada će se to dogoditi? Možda u sepetembru na Balkanijadi, možda u Meksiku, to je teško reći.

Nažalost, pritisak javnosti bio je prejako breme na leđima mlade Vere, koja u tom Meksiku, na Olimpijskim igrama, nije ispunila očekivanja da će se maltene prošetati do zlatne medalje. Nikolićeva je u polufinalnoj trci odustala posle 300 metara. Ipak, njen svetski rekord iz Londona odolevao je još čitave tri godine. Vera Nikolić je na zalasku karijere uspela da istrči 800 metara ispod dva minuta. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Atletiku je napustila dve godine kasnije.

Nikolićeva se 1976. udala za Paju Ćasića, sa kojim je imala ćerku Jelenu i dva sina – Milana i Dejana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading