ŠAH: Poznate liste učesnika pojedinačnih šampionata Srbije!

Autor:

Sport

26.11.2020

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je bilo najavljeno Raspisom takmičenja, posle isteka rokova za prijave, poznate su liste učesnika 14. Pojedinačnog šampionata Srbije za žene i muškarce. Oba takmičenja, koja se igraju u hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji od 7. do 13.decembra, imaće jake sastave i sigurno će privuću pažnju domaće i inostrane šahovske javnosti.

RepublikaFoto: Šahovski savez Srbije
Detalj sa prošlogodišnjeg šahovskog prvenstva

Na Pojedinačnom prvenstvu Srbije za žene nastupiće sledeće šahistkinje (poređane prema rejtingu sa novembarske liste):Foto: Šahovski savez Srbije

Poredak

Od učesnica koje su imale direktno pravo učešća, nastup nisu potvrdile Anđelija Stojanović i Marija Rakić Vulićević, pa su njihova mesta zauzele Adela Velikić i Ljilja Drljević.

Prosečan rejting učesnica turnira iznosi 2232 poena, što ga, po ranijoj klasifikaciji, svrstava u 8. kategoriju velemajstorskih turnira. Učesnice koje nemaju titulu velemajstora moći će da osvoje velemajstorsku normu. Ona će za Teodoru Injac, Adelu Velikić i Marinu Gajčin iznositi 7 poena, a za Ljilju Drljević i Jovanu Srdanović 6,5 poena. Iako se formalno vodi kao ženski FIDE majstor, najmlađoj ućesnici Jovani Srdanović na narednom Kongresu FIDE biće priznata titula ženskog internacionalnog majstora.

Zanimljivo je napomenuti da će, posle dužeg vremena (od 2014) na Šampionatu nastupiti pet nositeljki velemajstorske titule. U ranijem periodu često se dešavalo da na pojedinačnom šampionatu Srbije nastupi pet velemajstora (nikad šest!), ali je ovo prvi put da velemajstorski sastav čini polovinu učesnica turnira.

Pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce izazvalo je očigledno veliku pažnju najboljih šahista Srbije, s obzirom da se prijavilo svih deset pozvanih učesnika. Lista je, prema novembarskom rejtingu, sledeća:

Foto: Šahovski savez Srbije
Poredak u muškoj konkurenciji

Prosečan rejting Šampionata iznosi 2511 rejting poena, što ga svrstava u izuzetno jaku 11. kategoriju. Valja podsetiti da je od osamostaljenja Srbije jedino prvi Šampionat, u Vršcu 2007. godine, po rangu imao 12 kategoriju FIDE, sa 14 učesnika. Na turniru će jedini igrač sa titulom internacionalnog majstora, Novak Čabarkapa, imati priliku da osvoji velemajstorsku normu koja iznosi 6 poena.

RepublikaFoto: Šahovski savez Srbije
Prvenstvo Srbije u šahu 2019. godine

Izvlačenje turnirskih brojeva obaviće se u prostorijama Šahovskog saveza Srbije, u ponedeljak 30. novembra u 12 časova. Prisustvo učesnika Šampionata na žrebu nije obavezno. Žrebom će rukovoditi glavni sudija Šampionata, međunarodni sudija Nebojša Baralić. U poslu suđenja, pomagaće mu Lena Miladinović i Velibor Ćirjanić.

Da bi Šampionat organizaciono bio uspešan, brine se tim predvođen direktorom Šampionata, Marijanom Stričevićem, specijalnim savetnikom za međunarodnu saradnju i sponzorski pul u Šahovskom savezu Srbije.
 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading