Vanja Udovičić: Niko još uvek ne zna kada će se publika vratiti na terene i stadione!

Autor:

Sport

10.05.2020

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić govorio je o trenutnom stanju pandemije koronavirusa u celom svetu, sa akcentom na Srbiju.

RepublikaFoto: Sportski savez Srbije
Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta

On je naveo da je Srbija prošla "probni period" što se tiče povratka treninzima i sportu.

- Sport se vraća u redovne aktivnosti. Prvi test povratak na otvorene sportske objekte smo prošli, nakon deset dana. Sportisti su bili veoma pažljivi, pridržavali su se svih mera koje je struka prepisala. Na taj način smo vrlo odgovorno hteli da pošaljemo poruku celom društvu - rekao je Vanja Udovičić u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Od sutra, 11. maja dozvoljeni su i treninzi u zatvorenom, a takođe biće omogućen i trening uz kontakt na otvorenom.

- Nama su glavni orijentir odluke međunarodnih organizacija. UEFA je izašla sa jasnim planom i programom i dalje instrukcije fudbalskim savezima Evrope, kao što je i FIFA sveta, prva od svih ostalih sportskih federacija. Ono što je sada glavna nedoumica - čekamo odluku NBA kao jednog pokretača svetske košarke, jer će se odluke Evrolige, odnosno FIBA Evrope i sveta, donositi na osnovu odluka NBA lige. Rukomet, vaterpolo i odbojka su izašli sa jasnim stavovima, otkazana su sva međunarodna takmičenja. Stav je da se otkazuju domaća takmičenja, tako da smo svedoci da se u najvećem delu zemalja Evrope neće odigrati takmičenja - objasnio je Udovičić i rekao da su i poruke ostalih Saveza u ostalim sportovima da se velika takmičenja ne odigravaju do sredine septembra.

RepublikaFoto: Tanjug

Grad Beograd se kandidovao za organizaciju završnice Evrolige, dok je Novi Sad predložen za završnicu Evrokupa.

- Zbog svega što smo radili u prethodnom periodu ja mogu da budem samo optimista, ali to nije garancija da ćemo dobiti (domaćinstvo). Pogledajte da smo u prethodnih pet godina bili organizatori Evropskog prvenstva u košarci za žene, da smo organizovali kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2016, da smo organizovali sada ženski kvalifikacioni turnir, da smo u jednom danu prihvatili turnir iz Kine, pokazali da imamo sposobnost i kapacitete, odigran je Fajnal-for u Beogradu... Kada ste pokazali svetskoj i evropskoj košarci da postavljate standarde, da se drugi prema vama porede, onda mi to daje ohrabrenje i snagu (da to može da se desi). Mislim da je, ako je to moguće, važno da organizujemo što je veći broj međunarodnih takmičenja u Srbiji, da otvorimo vrata Srbije i da promovišemo našu zemlju - jasan je Udovičić.

RepublikaFoto: Starsport
Detalj sa večitog derbija

On sumnja u pozitivnu odluku Evrolige (24. maja) o nastavku sezone, jer je trenutno "25% igrača evropskih klubova iz Sjedinjenih Američkih Država".

- Jedna četvrtina tima nije u mogućnosti da aktivno krene da trenira i da se vrati u Evropu, pa zbog toga može da dođe do pomeranja. Ja duboko verujem da možemo da budemo organizatori oba takmičenja - istakao je Udovičić.

RepublikaFoto: Starsport

Jedna od tema je bila organizovanje serije turnira na Balkanu u režiji Novaka Đokovića i njegovog trenera Gorana Ivaniševića.

- Sport će definitivno morati da se promeni, ali ideja i inicijativa da se tako nešto pokrene u Beogradu, pa posle da se širi, meni je drago da možemo i u ovom segmentu, i u tenisu, da promovišemo Srbiju - rekao je Vanja Udovičić i zaključio da "još niko ne zna" kada će se publika vratiti na terene i stadione, dok je zabrana publike na snazi barem do 1. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading