ŽELJKO OBRADOVIĆ JE INSTITUCIJA KOJA JE NEDOSTAJALA PARTIZANU! Kako je Žoc PREPORODIO posrnulog GIGANTA za kratko vreme?

Autor:

Sport

15.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partizan je ponovo u vrhu evropske košarke.

ŽELJKO OBRADOVIĆ JE INSTITUCIJA KOJA JE NEDOSTAJALA PARTIZANU! Kako je Žoc PREPORODIO posrnulog GIGANTA za kratko vreme?

Foto: Starsport

Trener Partizana Željko Obradović

Košarkaški klub Partizan se godinama nalazio u vrlo nezavidnoj poziciji. Bilo je tu svakakvih ispadanja, manjka finansija, pa čak i godina gde crno-beli nisu bili ni blizu plej-ofa Jadranske lige, dok protiv večitog rivala jednostavno nisu mogli ništa. Sve je eskaliralo pre dve godine kada su takmičenje u regionalnoj ligi završili na sedmoj poziciji, što je najgori plasman Partizana ikad. A, onda se pojavio Željko Obradović, a sa njim "procvat" kluba iz Humske.

Kao "grom iz vedra neba" odjeknula je vest da će Žoc sesti na klupu crno-belih i Grobari su konačno dobili tračak nade da stvari mogu krenuti na bolje. Svim navijačima Partizana je zaigralo srce na vest da će iskusni stručnjak ponovo voditi njihov klub. 

Obradović se vratio na mesto uspeha nakon skoro 30 godina. Partizan je 1992. stigao do prve i jedine evroligaške titule u vitrinama "parnog valjka", a Željko je njom započeo jednu od najuspešnijih trenerskih karijera ikada viđenih. Samo dve godine nakon pomenute titule, ostvario je identičan uspeh sa španskim Huventudom.

U Španiji je tako stekao ime, pa ga je slavni Real Madrid postavio na mesto svog šefa stručnog štaba, a Žoc im se odužio sa još jednom titulom evropskog šampiona. Već tada je bilo jasno da će vrlo brzo izrasti u jednog od najtrofejnijih srpskih stručnjaka ikada. Preuzeo je Panatinaikos na zalasku prošlog veka i sa njim zabeležio ubedljivo najveće uspehe. Čak pet puta u rasponu od 12 sezona Obradović je vodio Atinjane do evroligaškog trona, a samo jednom nije uspeo to da uradi u domaćem šampionatu. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Obradović nakon osvajanja Evrolige sa Fenerbahčeom

Posle emotivnog rastanka sa Grcima, usledio je odlazak u Fenerbahče. U Istanbulu je osvojio još jednu Evroligu, što ih ukupno čini devet, a njega totalnog rekordera kada su u pitanju ovi pehari, s obzirom na to da prvi pratilac ima četiri. Nakon sedam sezona provedenih u Turskoj, 25. juna 2021. godine je potpisao ugovor sa Partizanom. Usledili su dolasci nekih zvučnih imena - Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Alekse Avramovića, Jama Madara, dok je na zimu stigao Matijas Lesor. Posle godinu dana provedenih u Evrokupu, Željko je ponovo pokazao "mađioničara" na delu u Evroligi.

Nesrećno je Partizan eliminisan od, ispostaviće se šampiona, Real Madrida u TOP8, ali je uspeo da podigne prvi pehar AdmiralBet ABA lige nakon punih 10 godina posta. Željko je doneo Partizanu ono što je posrnulom gigantu trebalo - renome i disciplinu. Sada se crno-beli čine sam "krem" evropske košarke, a čini se da su ove sezone uhvatili ritam još ranije, s obzirom na to da su u seriji od četiri pobede u Evropi. 

Republika

Foto: Starsport

Najnovija Žocova generacija

Željko redom "daje otkaze" trenerima širom starog kontinenta, a nakon sinoćne pobede nad Žalgirisom piše se da je Maksvitis na izlaznim vratima Kaunasa. I ne samo to, već je mnogim stručnjacima upravo bio uzor i najveći razlog zašto su tu gde jesu, baš zato što ih je on izveo na pravi put.

Željkov Partizan je nešto specijalno, a verujemo da bi Grobari poželeli da može da vodi njihov klub zauvek. Iako to nije moguće, nadamo se da ćemo najboljeg stručnjaka ikada gledati još dugo na klupi crno-belih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading