INDIJANAPOLIS JE STVORIO SADAŠNJE ŠAMPIONE! Učili su od Bodiroge, Divca, Stojakovića... Evo šta ih VEZUJE s njima! (VIDEO)

Autor:

Sport

14.09.2023

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Srbije okitila se srebrom na Mundobasketu u Manili.

INDIJANAPOLIS JE STVORIO SADAŠNJE ŠAMPIONE! Učili su od Bodiroge, Divca, Stojakovića... Evo šta ih VEZUJE s njima! (VIDEO)

Foto: Starsport

Pre šest dana navršilo se tačno 21 godina, otkada je naša zemlja postala šampion sveta u Indijanapolisu.

"Jugoslavija je šampion sveta", skandirali se "plavima", a ispred balkona su bili tadašnji klinci poput Stefana Jovića, Bogdanovića, Avramovića, Dobrića, Milutinova, Davidovca, Gudurića, Ristića, Marinkovića...

Nešto više od dve decenije kasnije, isti ti mališani, izrasli su u nove heroje nacije, koji su pošli putem slavnih prethodnika i sa Svetskog prvenstva iz Manile doneli srebrnu medalju "zlatnog sjaja".

Iako su u finalu morali da čestitaju Nemačkoj, izabranici selektora Svetislava Pešića, koji je i te 2002. godine sedeo na klupi jugoslovenske reprezentacije kada smo kao Jugoslavija u epskom finalu Mundobasketa savladali Argentinu produžecima 84:77, pokazali su da je njihovo odrastanje uz slavne prethodnike ostavilo duboko urezan trag u njihovim srcima, ka željama za pobede.

Republika

Foto: FIBA

Milutinov je imao sedam godina kada se slavilo u Indijanapolisu

 

Nisu mogli ni da pomisle tada dvanaestogodišnjak Stefan Jović, desetogodišnji Bogdan Bogdanović ili osmogodišnji Avramović, Dobrić i Milutinov, da će jednog dana stajati na mestu gde su bili Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović i da će pred okupljenom masom navijača uzvikivati njihova imena.

Republika

Foto: Starsport

Svetislav Pešić predvodio je oba puta našu selekciju do medalja

Da ne govorimo tek o mlađima Dejanu Davidovcu, Marku Guduriću ili Dušanu Ristiću, koji su u tom periodu imali tek sedam leta (rođeni 1995.), dok Vanja Marinković (1997) i Boriša Simanić (1998.) nisu "ni znali šta je košarkaška lopta". Isto važi i za Filipa Petruševa (2000.), a treba reći da se as Majamija Nikola Jović nije ni rodio (2003. godište), kada je napravljen istorijski uspeh u Indijanapolisu.

- Svi smo bili na granici suza, toliko smo bili srećni da nismo znali kako da iskažemo emocije. Kao deca smo gledali sve pre nas koji su slavili, a sada smo to mi. Bilo je nestvarno, svi bi to ponovili i sledeće godine - iznosi utiske Petrušev, koji je tokom Indijanapolisa bio dvogodišnja beba.

Zato upada u oči činjenica da su osmorica igrača iz sadašnje generacije reprezentacije Srbije imali lepo detinjstvo i odrastali uz svoje idole, gledajući ih kako osvajaju medalje.

Ne sluteći da će 20 godina kasnije i oni sami raditi isto, donositi odličja, biti oslovljavani kao heroji države i biti dočekani na legendarnom balkonu Skupštine Beograda.

GODINE SRPSKIH KOŠARKAŠA TOKOM INDIJANAPOLISA

Stefan Jović - 12 godina (rođen 1990.)

Bodan Bogdanović - 10 godina (1992.)

Aleksa Avramović - 8 godina (1994.)

Ognjen Dobrić - 8 godina (1994.)

Nikola Milutinov - 8 godina (1994.)

Dejan Davidovac - 7 godina (1995.)

Marko Gudurić - 7 godina (1995.)

Dušan Ristić - 7 godina (1995.)

Vanja Marinković - 5 godina (1997.)

Boriša Simanić - 4 godine (1998.)

Filip Petrušev - 2 godine (2000.)

Nikola Jović - nije se ni rodio (2003.)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading