NESTRUČNOST GA KOŠTALA BUBREGA: Ipak LEPE VESTI za Borišu! MOGUĆE je NASTAVITI KARIJERU!

Autor:

Sport

04.09.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbitnije je da je najgore izbegnuto.

NESTRUČNOST GA KOŠTALA BUBREGA: Ipak LEPE VESTI za Borišu! MOGUĆE je NASTAVITI KARIJERU!

Foto: Starsport

Boriša Simanić je nakon naizgled bezalenog duela i udarca Nunija Omota u meču Mundobasketa protiv Južnog Sudana završio u bolnici zbog krvarenja bubrega. Delovalo je da oporavak ide u pravom smeru, a onda su se obistinile najcrnje slutnje. Morao je Simaniću da se odstrani organ, a to je po svemu sudeći moglo da bude izbegnuto.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Boriša Simanić i Nuni Omot

 

Razgovarli smo sa dr. Zoranom Tomašem urologom sa KBC Bežanijska kosa koji nam je dao stručno mišljenje o ovom nemilom događaju.

- Čudi me da nisu mogli da spasu bubreg, udarac nije izgledao tako jako i opasno. Nije moguće da je postojao neki raniji problem jer bi se on prikazao u trenutku otvaranja prvi put. Verovatno je nestručno odrađen zahvat, pa su imali problem sa sekundarnim krvarenjem i na kraju su morali da izvade bubreg - započeo je priču za portal Republika.rs doktor Tomaš.

Zanimalo nas je kolika je verovatnoća za nastavak karijere nakon vađenja bubrega.

- Može da se nastavi bavljenje sportom. Mnogi sportisti su rođeni sa jednim bubregom, a da to nisu ni znali. Bubreg koji je ostao će preuzeti funkciju oba, a to će se desiti u roku od mesec dana. Neophodno je da se prati urea i nivo kreatinina, kako bi se videlo da li sve ide u pravom smeru. Desiće se ono što se stručno zove kompenzatorna hipertrofija, kada preostali organ "naraste" kako bi obavljao funkciju nedostajaćeg - rekao je Zoran Tomaš.

Lepe vesti i tračak optimizma nakon zaista neverovatne situacije koja se desila ovom divnom momku i košarkašu.

Pitanje je da li je gubitak organa mogao biti izbegnut! S druge strane, ko zna šta bi se dogodilo da je Simanić bio prepušten samo lekarima iz Manile koji u prvom trenutku nisu želeli da ga pregledaju jer im je bilo završeno radno vreme! Sreća da je uz sebe imao doktora Dragana Radovanovića koji je shvatio ozbiljnost situacije, reagovao kod lekara sa Filipina i pomogao da se izbegne najgore.

Borišini saigrači i drugovi igraju četvrtfinale Mundobasketa protiv reprezentacije Litvanije u utorak od 10:45 časova, a nema sumnje da će igrati za njega i pokušati da osvoje medalju nakon svega što se dogodilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading