BIVŠI REPREZENTATIVAC SRBIJE NEMA DILEMU: Ameri su glavni favoriti za zlato!

Autor: Tanjug

Sport

27.08.2023

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa "orlovima" je 2009. godine osvojio srebro na Evropskom prvenstvu, a sada veruje da nova medalja nije nemoguća misija.

BIVŠI REPREZENTATIVAC SRBIJE NEMA DILEMU: Ameri su glavni favoriti za zlato!

Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Amerike

Nekadašnji reprezentativac Srbije Bojan Popović izjavio je danas da je selekcija Sjedinjenih Američkih Država glavni favorit na Svetskom prvenstvu i dodao da još pet ili šest reprezentacija konkuriše za medalju na Mundobasketu.

On je istakao da je Srbija na prvom meču na SP opravdala ulogu favorita i pobedila selekciju Kine (105:63).

- Izgleda da je bilo dobro što smo odigrali pripremnu utakmicu sa Kinom. Mislim da je bila dobra odluka da igramo pre SP sa Kinom da vidimo sa kim imamo posla i da se spremimo za ovaj meč na Mundobasketu. Mislim i da smo dobro rasporedili minutažu svih igrača na utakmici sa Kinom. Svi su imali učinak i osetili atmosferu na Mundobasketu. Ostvarili smo rezultat koji smo priželjkivali i idemo dalje - rekao je Popović za "Tanjug".

On smatra da je na svakom velikom takmičenju prva utakmica najvažnija.

- Često ta utakmica može da odredi dalji tok takmičenja i konačnog učinka za neku reprezentaciju. Ubedljiva pobeda protiv Kine je dobra za samopouzdanje svih igrača. Iskusniji igrači su navikli na ovakve utakmice, ali je sigurno da je pobeda nekim mlađim igračima i debitantima dala samopouzdanje za ono što nas očekuje u nastavku, pre svega u drugoj fazi SP i utakmicama za plasman - dodao je Popović.

Republika

Foto: Starsport

Bojan Popović

On je istakao da je stručni štab reprezentacije Srbije dobro odradio skauting selekcije Kine.

- Odbrana nam je bila na izuzetnom nivou, nikada ne može da bude perfektno, bilo je minimalnih grešaka. To nam daje neku nadu da očekujemo nešto više - dodao je on.

Portoriko je drugom meču prvog kola grupe B posle produžetaka pobedio Južni Sudan.

- Mislim da priča o iznenađenjima na ovom SP ili uopšte danas u košarci više ne prolazi. Svaka reprezentacija je mnogo bolja ako u svom timu ima makar jednog igrača iz NBA ili Evrolige. Videćemo već sutra da li nam ta pobeda Portorika nešto znači ili ne. Ako budemo igrali kako znamo i pobedimo sve utakmice, ostali rezultati nas ne zanimaju - naveo je bivši reprezentativac Srbije.

Srbija će u ponedeljak igrati protiv Portorika u drugom kolu Mundobasketa.

- Dobro je i što smo i sa njima odigrali meč u pripremnom periodu. Očekujem još jednu pobedu, možda ne tako lako kao što je bila u Beogradu. Ali ako bude pristup u odbrani kao na utakmici sa Kinom i ako svako uradi šta se od njega očekuje na terenu, onda ćemo sigurno doći do pobede - rekao je Popović.

Republika

Foto: Starsport

Bojan Popović i Miško Ražnatović

On je istakao da nedostatak jakih utakmica u prvom delu takmičenja ne bi trebalo da bude problem u eliminacionoj fazi SP.

- To može da bude mač sa dve oštrice. Ako budemo gledali samo sebe, kao što to selektor Svetislav Pešić uvek radi, mislim da nas onda ne zanima ko nam je protivnik. Drago mi je što smo od prvog do poslednjeg minuta protiv Kine odigrali maksimalno. Nije bilo smanjenja gasa, ovde smo odigrali maksimalno do kraja. To može da bude otežavajuća okolnost, pobeđujemo sa visokom razlikom, ali mislim da će to bude samo na ove tri utakmice. U drugoj fazi takmičenja u grupi ćemo imati Italiju i Dominikansku Republiku, a to neće da bude lako. Možda je dobro da se zagrejemo na prve tri utakmice, a onda da pokažemo šta znamo - rekao je Popović.

Popović je istakao da igrači stvaraju dobru atmosferu u timu.

- Ne bih rekao da selektor Pešić lično previše utiče na atmosferu u timu. Atmosferu stvaraju igrači. Atmosfera se pravi dobrim treningom, dobrom utakmicom i pobedama. Ako se dobro igra i pobeđuje atmosfera je fenomenalna, ali ako se izgubi meč dolazi do nekog malog pada. Onda trener nekom svojom pričom i znanjem doprinosi podizanju atmosfere. Pešić je poznat kao trener sa autoritetom, ima svoj sistem od kojeg ne odstupa. On će svoj deo priprema za meč da odradi sa svojim pomoćnicima, a za atmosferu su zaduženi igrači i (tim menadžer) Nebojša Ilić - dodao je nekadašnji srpski košarkaš.

Popović je sa reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

- Za mene je uvek ključ uspeha bila prva utakmica na takmičenju, a onda je sve lakše u nastavku. Pobedom u prvoj utakmici stičete samopouzdanje. Lakše je potom u nastavku takmičenja. U mojoj generaciji se tačno znalo ko je čija uloga, svaki igrač daje doprinos na terenu koji se od njega očekuje, kao što je i sada. Ako bih da poredim sa mojoj generacijom voleo bi i da medalja bude istog sjaja kao 2009. godine - izjavio je Popović.

Republika

Foto: Starsport

Bojan Popović

On je potom govorio i o šansama Srbije na SP.

- Teško je reći, koji je krajnji domet reprezentacije na SP. Mi smo prethodnih godina imali velike želje i očekivali smo medalje na SP i EP, ali nismo stigli do odličja. Ne bih da dajem neke prognoze, svi bismo voleli da osvoje neku od medalja. Videli smo u izjavama naših košarkaša i selektora da je primarni cilj OI u Parizu, jer smo propustili Igre u Japanu. Taj kontinuitet igranja na OI je veoma bitan. Mi smo u prethodnih dvadesetak godina imali problema. Pojavimo se jednom na velikom takmičenju, pa nas nema drugi put. Ako se ukaže šansa za medalju, onda u polufinalu nema iznenađenja ni favorita ni autsajdera, sve je moguće. Svi bi voleli da dođemo do polufinala, navijam za to - dodao je Popović.

On je naglasio da je selekcija SAD prvi favorit na Mundobasketu.

- Amerikanci su uvek favoriti bez obzira u kom sastavu igraju, iako su prethodnih godina imali kikseve. Ne postoji više drim tim, jedan igrač može mnogo da promeni. Nekada na plasman utiču i povrede igrača. Amerikanci su prvi favoriti za zlatnu medalju, onda svi ostali vrebaju svoju priliku. Francuzi su nadigrani u prvoj utakmici protiv Kanade, ali ja ih nikada ne bih otpisao. Kanada se tu nameće, kao reprezentacija koja ranije nije imala uspehe na velikim takmičenjima. Pored Srbije ima još 5,6 selekcija koje će se boriti za medalje. Mora da se dogodi i neko veliko iznenađenje. To je neko nepisano pravilo i uvek se tu nađe neka reprezentaciju koju niko nije očekivao - zaključio je Popović.

SP se igra u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading