OD PSOVANJA SUDIJA, DO PONIŽAVANJA KAPITENA: Evo koji SKANDALI su obeležili reprezentaciju Srbije! (VIDEO)

Autor:

Sport

08.08.2023

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrlo turbulentno je bilo među "orlovima" u poslednjih petnaestak godina.

OD PSOVANJA SUDIJA, DO PONIŽAVANJA KAPITENA: Evo koji SKANDALI su obeležili reprezentaciju Srbije! (VIDEO)

Foto: Starsport

Svetsko prvenstvo u košarci je iza ćoška, a među zemljama učesnicama je i selekcija Srbije, koji su u samom finišu kvalifikacija sebi obezbedili mesto na šampionatu.

Ni ovo okupljanje reprezentacije Srbije nije prošlo bez kontroverza, najveća je svakako bila vezana za Nikolu Jokića, koji je na kraju odlučio da odbije poziv selektora Svetislava Pešića, pa neće pomoći svojim saigračima na turniru, koji se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Generalno, za našu reprezentaciju se vezuje reč skandal, a ovo su sami neki od onih koji su obeležili našu nacionalnu selekciju od kada nosi ime Srbija.

Eurobasket 2007. godine - Darko Miličić psuje sudije

Vrlo jak tim Srbije je krenuo put Španije, na šampionat Srbije, ali se put "orlova" završio već u grupnoj fazi. Ključan duel je bio meč drugog kola, koji je naša selekcija izgubila sa 68:67 od Grčke. Ono što je usledilo, pamti se i dan danas.

 

 

Darko Miličić, naš centar, bio je vidno iznerviran sudijskim odlukama na ovoj utakmici, pa je nakon susreta dao izjavu novinarima koja se i dan danas prepričava. Srbija je poražena i u trećem kolu, od selekcije Izraela, pa je ekspresno završila nastup na Evropskom prvenstvu.

Eurobasket 2011. godine - Sukob Dude Ivkovića i Darka Miličića

Još jednom je nekadašnji NBA igrač bio u centru pažnje, ovaj put zbog svađe sa selektorom. Naime, Dušan Duda Ivković, tadašnji selektor, je zvao Miličića na spisak, međutim Novosađanin je odlučio da mu se ne javlja na telefon. To je makar tvrdio Duda.

Miličić je svojevremeno ponudio svoju verziju događaja.

- Hteo sam da igram za reprezentaciju i nije u redu od Dude da kaže da se nisam javljao na telefon. Drugo je što je on ostario, pa mu je proradio ego - izjavio je Miličić svojevremeno za "Story".

Foto: Starsport

Darko Miličić, nekada drugi pik na NBA draftu

Dodao je i da su njih dvojica i ranije imali nesuglasice.

- Nas dvojica smo imali nesuglasice i ranije, ali smo ih rešili. Ove godine uoči Evropskog prvenstva dobio sam ponudu od matičnog kluba da za sumu novca koja se ne odbija provedem dva letnja meseca u Americi i tamo treniram. Isprva sam im se zahvalio i rekao da ne mogu da kažem 'Ne' svojoj reprezentaciji. Tada sa klubom nisam imao važeći ugovor, a potpisao sam ga 15-ak dana posle okupljanja reprezentacije. Selektor je to shvatio kao moju 'ispalu' iako nisam nikoga prevario, jer me niko nije ni zvao u reprezentaciju. Da sam po prirodi nervozan, rekao bih mu svašta, ali krivo mi je što ljudi ne znaju pravu priču.

Mundobasket 2014. godine - Svađa Saše Đorđevića i Vlade Micova

Tri godine kasnije, nova svađa, samo su ovaj put akteri drugačiji. Igrala se pripremna utakmica pred prvenstvo sveta u Španiji, a rival Srbiji je bio Novi Zeland.

Vladimir Micov je izašao iz igre u jednom trenutku, a nakon toga je usledila svađa između njega i selektora. Aleksandar Đorđević je tom prilikom izbacio Micova sa utakmice, nije ga ni vodio na Mundobasket, a to je bila i poslednja utakmica za krilnog košarkaša u dresu Srbije.

– Četiri godine igrao sam svakog leta za reprezentaciju, a onda tri dana pred Svetsko prvenstvo došla je ta prijateljska utakmica sa Novim Zelandom. Kada sam zamenjen pozdravio sam se sa saigračima, a Đorđević je počeo da viče na mene. Nisam razumeo šta se dešavalo, delovalo mi je kao prenaglašena reakcija. Potom me je otpisao i od tog trenutka kao da nikada nisam ni postojao - rekao je Micov svojevremeno.

Mundobasket 2019. godine - Svađa Nemanje Bjelice i Saše Đorđevića

Čitava nacija je živela za to prvenstvo, delovalo je da Srbija može i do zlata u Kini, međutim...

"Orlovi" su u četvrtfinalu naleteli na Argentinu, koja nam je lupila jedan od jačih "šamara" u 21. veku. Ipak, čini se da su problemi bili mnogo dublji.

Foto: Starsport

Nemanja Bjelica u dresu Srbije

Naime, Nemanja Bjelica nije bio zadovoljan svojom ulogom u reprezentaciji, pa je zbog toga bio u svađi sa selektorom, ali i stručnim štabom. Ni ostatak nacionalnog tima nije bio "u ljubavi", pa je debakl u četvrtfinalu bila posledica mnogo većeg problema. Argentina je posle stigla i do finala, gde ih je savladala Španija, koja će sada braniti svoju titulu.

Eurobasket 2022. godine - Izbacivanje Miloša Teodosića iz tima

Događaj koji je definitvno obeležio prošlo reprezentativno leto. Pred prvenstvo Evrope, Srbija je igrala kvalfiikacije za Mundobasket, a uoči duela sa Turskom i Grčkom je došlo do pravog haosa, pošto se Pešić "zahvalio" Milošu Teodosiću, dugogodišnjem lideru i kapitenu Srbije, pod izgovorom da se ne uklapa u njegovu viziju tima.

Foto: Starsport

Miloš Teodosić i Svetislav Pešić

Ta vest je odjeknula poput "bombe" u domaćoj javnosti, mnogi su selektora kritikovali zbog takve odluke, a na kraju je Srbija doživela fijasko na prvenstvu Starog koninenta. Nema sumnje da je situacija oko Teodosića uticala na čitav tim.

Sada sledi novo prvenstvo, a nadamo se da će ovaj put situacija u timu biti mirnija nego ranijih godina. Ako se sećate još nekog skandala koji je obeležio reprezentaciju Srbije, slobodno nam pišite u komentarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading