PEŠIĆ PRELAMA - IMA LI MESTA ZA STRANCA? Reči selektora još se PAMTE: Za Srbiju je već igrao NATURALIZOVAN košarkaš!

Autor:

Sport

22.07.2023

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi sa nestrpljenjem iščekuju spisak za Mundobasket.

PEŠIĆ PRELAMA - IMA LI MESTA ZA STRANCA? Reči selektora još se PAMTE: Za Srbiju je već igrao NATURALIZOVAN košarkaš!

Foto: Starsport

Svetislav Pešić

Svi u Srbiji su "kao na iglama" - selektor našeg nacionalnog tima Svetislav Pešić u najkraćem roku objaviće spisak košarkaša za koje računa za predstojeći Mundobasket.

Svetsko prvenstvo održava se od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, a "orlovi" će se u prvoj fazi takmičenja naći u grupi sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom.

Ne treba razmišljati o prolasku u narednu fazu, ali prava iskušenja će uslediti tek tada. Zbog toga čitava nacija sa nestrpljenjem iščekuje Pešićev spisak, a mnogi postavljaju jedno krupno pitanje - hoće li na njemu biti nekog stranog košarkaša?!

Ova tabu tema često dovodi do sukoba mišljenja - kvalitetnih stranaca sa srpskim pasošem ima, te nema sumnje da bi igrači poput Kevina Pantera pomogli nacionalnom timu, ali, isto tako, mnogi smatraju da za reprezentaciju treba da igraju samo domaći sportisti.

Republika

Foto: Starsport

Kevin Panter

 

Selektor Svetislav Pešić nikada nije krio da podržava ideju o dovođenju stranih košarkaša u nacionalni tim, a jednom prilikom je otkrio da je za Srbiju već nastupao naturalizovani igrač, te da je sve to prošlo "ispod radara". 

Kuzmić je svojevremeno bio naturalizovan igrač, pošto je dobio srpski pasoš posle 16. godine. Mi nismo protiv stranaca, živimo u slobodnom, globalnom svetu, a ako zadovoljava kvalitetom, zašto ne bismo imali nekog? - reči su Svetislava Pešića koje se i dalje pamte.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ognjen Kuzmić u dresu Srbije

 

Prema pravilniku FIBA svaki igrač koji do 16. godine ne nastupi za mlađe selekcije neke države dobija košarkaško državljanstvo države u kojoj je rođen. Kako je Kuzmić kasno formiran kao igrač i nikada nije bio na meti selektora mlađih selekcija Srbije on je dobio košarkaško državljanstvo BIH jer je rođen u Doboju.

Bosanci su ga i želeli u nacionalnom timu 2013. godine, on se tada odlučio za NBA Letnju ligu gde se kasnije i izborio za ugovor sa Golden Stejtom, te stigao i do šampionskog prstena, a dve godine kasnije našao se na spisku Aleksandra Đorđevića koji je predvodio "orlove".

Sa Srbijom je učestvovao na dva velika takmičenja, te ima jedno srebro sa Evrobasketa.

Sada je veliko pitanje da li će Svetislav Pešić povući neočekivan potez i na spisak nacionalnog tima staviti nekog stranca. Prvi favorit je kapiten Partizana Kevin Panter, a naše pitanje za kraj je - da li biste vi voleli da vidite stranca u dresu Srbije?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Svi smo mi panter

23.07.2023 20:32

Srbin normalan nije rasista!,a drugo,boljeg i kvalitetnijeg plejmekera za svetsko necemo naci!